Naabrid ei lase lasteaeda avada

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabrid võitlevad Forseliuse keskusesse lasteaia rajamise vastu.
Naabrid võitlevad Forseliuse keskusesse lasteaia rajamise vastu. Foto: Kristjan Teedema

Kompromiss naabrite ja eralasteaeda plaaninud firma vahel jäi sündimata ja lasteaed jääb Tähe 98 majja tulemata, küll ei saa naab­rid takistada sealsamas lastehoiu avamist juba täna.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan kirjeldas läinud neljapäeva õhtul peetud kahetunnist koosolekut, kus üritati lasteaia avamiseks kompromisse leida, kui masendavat. «Teema oli see, et eestlase kõige parem toit on teine eestlane, nad põhimõtteliselt olid vastu,» nentis Teppan.

OÜ Väike Karu 140-kohalise eralasteaia avamisele For­seliuse kooli vastas endise For­seliuse Bowlingu ruumides jäi kaks takistust: majaelanike nõusolekuta ei saa muuta ruumide kasutusotstarvet ja ei saa välja anda ehitusluba.

Raekojas kaaluti veel reedel õiguslikke võimalusi, kuid järeldus oli, et linnavalitsus tõesti ehitusluba anda ei saa.

Segav parkimiskoormus

Varem on välja toodud, et Tähe 98 elanikke häiris lasteaia avamise temaatikas eelkõige kaks asja: planeeritava mänguväljaku asukoht avalikus pargi ja kardetav parkimiskoormuse kasv.

Parkimiskoormuse suurenemise tõi esile ka reedel ajalehele intervjuu andnud, kuid anonüümsust palunud majaelanik. Ta ütles, et juba praegu on selle kandi liiklus tipptunnil üle koormatud ja Teguri-Tähe rist umbes, sest hommikuti toovad kümned ja kümned vanemad oma lapsi autoga kooli. Lasteaia avamise korral lisanduks nendele lühikese aja sees veel umbes 120 autot.

Ta ütles ka, et on kohatu lapsi kilbiks kasutada, sest tegu on puhtalt äriprojektiga, kus ruumide omanik tahab renditulu ja lasteaia pidaja tulu lasteaia pidamisest.

Lasteaia asemel lastehoid

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles, et lasteaia asemel lastehoiu avamist ei saa naabrid takistada, selleks on vaja vaid maavalitsuse luba ja lastehoid peaks saama alustada tänasest.

Ettevõtja seisukohalt on erinevus väiksemas tegevustoetuses, mida linn maksab. Ka ei saa hoiu avamiseks investeerimistoetust, mis lasteaia puhul on ühekordselt 1438 eurot iga uue koha kohta. Lapsevanematele tähendab see aga, et nad ei saa tulumaksutagastust.

OÜ Väike Karu juhatuse liige Marko Silm ütles, et tal on tekkinud olukorra tõttu vanemate ees piinlik. Ta lubas, et kuigi asutus avatakse lastehoiuna, järgib see lasteaiale kehtestatud nõudeid ja korraldab õpitegevusi.

Silm kinnitas, et eesmärk on siiski saada lasteaiaks.

Abilinnapea Raimond Tamm ütles, et naabrid ei saa teha ka takistusi avaliku mänguväljaku avamisele avalikus linnapargis ja selle rajamiseks ehitusloa andmine võib jõuda juba sel nädalal linnavalitsuse istungi päevakorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles