Tartus taasalustab depressioonirühm

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmisel nädalal alustab uut hooaega depressiooni- ja bipolaarse häire rühm, mis hakkab koos käima üle nädala üheksa kuud järjest.

Kooskäimise eesmärgiks on parandada inimeste elukvaliteeti ja toimetulekut ning leevendada depressiooni sümptomeid. Programmi läbinutel on väiksem oht tagasilanguseks.

Rühma korraldab arengukeskus Avitus. Projektijuht Triin Ülesoo sõnul on rühma oodatud kõik, kes tunnevad, et neil on sellised probleemid, samuti lähedased, kes soovivad täpsemat teavet. Arsti pandud diagnoosi ei ole rühmaga ühinemiseks vaja.

Ülesoo sõnul ei ole rühmatund midagi sellist, mis nõuaks enda hinge avamist ja võõrastele oma raskeimatest probleemidest rääkimist. «Kes tahab, võib muidugi rääkida, aga sundust ei ole,» kinnitas ta.

Selle asemel räägitakse igas tunnis eri teemadel, rühmajuht jagab teadmisi ning kõike arutatakse koos. Näiteks saab teada, miks meeleoluhäired tekivad ja püsivad, mida põdeja ise muuta saab ning kuidas oma mõtteid ja tundeid juhtida. Lisaks jagatakse praktilist infot arstide, ravimite, looduslike abivahendite-tehnikate ja muu huvipakkuva kohta.

Rühmas on optimaalseks hulgaks kümme kuni kaksteist inimest. Kui rahvast tuleb rohkem, on võimalik avada lisarühmi.

Tänavu rahastatakse rühma suuremast programmist. Lõuna-Eestisse kahjuks teised programmi tegevused ei jõua, kuid näiteks Tallinnas ja mujal Põhja-Eestis peetakse lapsevanematele koolitusi, et leevendada nende stressi ning pakkuda teadmisi tervete ja toimetulevate laste kasvatamiseks.

Projekt kestab küll vaid aasta, kuid Ülesoo ütles, et rühm on koos käinud enne praegust projekti ja jätkab ka pärast.

Ehkki rühmal on toetus, peavad osalejad ka ise iga kord tasu välja käima. Üldjuhul on hinnaks kolm eurot, ametlikult töötud, õpilased ja väikelaste emad saavad tulla kahe euroga.

Depressiooni- ja bipolaarse häire rühm
• Alustab 14. septembril Masingu koolis.
• Koos käiakse kaks korda kuus reedeõhtuti.
• Ühineda võib igal ajal.
• Täpsemat teavet leiab internetist www.avitus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles