Festival näitab sõimatud teoseid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja on tulnud trükist tänavuse kunstifestivali Art Ist Kuku Nu Ut näituste kataloogid. Festivali kunstiline juht Rael Artel (vasakul) ja peakorraldaja Kaisa Eiche jagasid selgitusi kunstimuuseumi saalis, mille seintel on Raul Meele kõmuline teos «Eesti apokriivalipud».
Äsja on tulnud trükist tänavuse kunstifestivali Art Ist Kuku Nu Ut näituste kataloogid. Festivali kunstiline juht Rael Artel (vasakul) ja peakorraldaja Kaisa Eiche jagasid selgitusi kunstimuuseumi saalis, mille seintel on Raul Meele kõmuline teos «Eesti apokriivalipud». Foto: Sille Annuk

Festival Art Ist Kuku Nu Ut tõi Tartusse aasta tagasi näha valiku maailmamaineka kunstniku Marina Abra­­movic'i töödest, millest mõni tekitas vaadates tugeva ärrituse. Ükskõikseks ei taha festival vaatajaid jätta tänavugi.

Eesti nüüdiskunsti klassika näitusest «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau!» kunstimuuseumis oli eile lõuna paiku üles seatud vaid Raul Meele teos «Eesti apokriivalipud». See koosneb rahvuslipu värvides puitplaatidest, mille peale kirjutatud tekstides on rohkesti ropu tähendusega sõnu.

Teose esimesel väljapanekul varakevadel 1998 kaebas keegi näitusekülastaja kaposse, et nii rüvetatakse Eesti lippu. Lugu jõudis prokuratuuri. Kunstnik karistada ei saanud, kuid teos ja tema autor said üldsuse tavatult suure tähelepanu osaliseks.

«Eesti meedia käsitles seda järjepidevalt iga päev üle seitsme kuu,» meenutab Meel festivali Art Ist Kuku Nu Ut näitusekataloogis. «Veel aastaid hiljemgi on selle käsitlusi ette tulnud, ikka paar korda aastas.»

Purgid väljaheitega

Teine ja veel rohkem avalikku kirumist pälvinud teos saab näitusel raeplatsi viltuses majas paika täna õhtul. See on Jaan Toomiku installatsioon «15. mai – 1. juuni 1992», mis koosneb söödud toidu menüükaartidest, nende juurde pandud purkidest väljaheitega ja ajalehtedest, kõik kolmekesi päevade kaupa koos.

Näitusel on samuti 1990. aastatest pärit eesti kunsti klassikasse kuuluv video «Luuser» Kai Kaljo loomingust. Vaatajad näevad muuseumis ka neid kolme klassikatööd heiastavaid teoseid noorema põlve kunstnikelt Flo Kasearult ja Anna-Stina Treumundilt ning rühmitiselt Johnson ja John­­son.

Enim tähelepanu pälvib eeldatavasti Jaan Toomiku 20-aastase teose taasloomine. Näituse kuraatori Rael Arteli selgituse kohaselt on omaaegsest installatsioonist alles vaid menüükaardid, kuid leidus üks inimene, kes sõi päevast päeva kunstniku toonaste menüüde järgi ja n-ö tootis purkide sisu.

Kas on nii, et nüüd saavad kunstnikke purkisittujateks sõimajad taas suurt rõõmu tunda? «Ma ei tea, võibolla on neil hoopis suurepärane võimalus neid töid, mida nad on aastaid kirunud, nüüd lõpuks ka näha,» ütles Artel.

Kaks väljapanekut veel

Kodumaise klassika näitusele lisaks pakub Art Ist Kuku Nu Ut vaadata veel kaht väljapanekut.

«Sõida tasa üle silla» seatakse üles galeriis Noorus. Hollandis ja Ameerikas tegutsev kuraator Chris Fitzpatrick on saanud näituse koostamiseks idee legendaarsest keelte iludusvõistlusest, kus Eestile tõi lause «Sõida tasa üle silla» teise koha itaalia keele järel. Vaadata saab mitme mandri 16 kunstniku töid.

Festivali korraldajad on taas välja pannud «Kuku nunnu» stipendiumi, et toetada Eesti noori loojaid. Seekord sai 1000 eurot Tartu kunstnik Eike Eplik, et koostada Y-galeriisse oma teoste näitus «Tüdruk, kes kõike armastas».

Väljapanekuid saab vaadata muuseumis 18. novembrini, Y-galeriis 28. oktoobrini ja Nooruses 30. septembrini.

Festivali näitused
• «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau!» avatakse 6. septembril kell 17 Tartu kunstimuuseumis (Raekoja pl 18), kuraator Rael Artel.
• «Sõida tasa üle silla» avatakse 7. septembril kell 17 galeriis Noorus (Riia 11), kuraator Chris Fitzpatrick (Antwerpen / San Francisco).
• Eike Epliku «Tüdruk, kes kõike armastas» avatakse 7. septembril kell 19 Y-galeriis (Küütri 2), helikujunduse autor Vaiko Eplik.
Allikas: artistkukunuut.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles