Uue lasteaia tulek tekitab Tartus vastuseisu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise Forseliuse Bowlingu ruumides Tähe tänaval pidi eile uksed avama uus eralasteaed, kuid avamine on lükkunud naabrite vastuseisu tõttu teadmata ajaks edasi.
Endise Forseliuse Bowlingu ruumides Tähe tänaval pidi eile uksed avama uus eralasteaed, kuid avamine on lükkunud naabrite vastuseisu tõttu teadmata ajaks edasi. Foto: Kristjan Teedema

Eile pidanuks Tähe tänaval tööd alustama uus 140-kohaline eralasteaed, kuid läinud neljapäeval said broneerimistasugi maksnud lapsevanemad teada, et avamine lükkub edasi, sest sama maja korteriomanikega pole saadud kokkuleppele.

Selle nädala reedeks on välja kuulutatud uus koosolek ja lapsevanematele antud lootust, et lasteaed Tähe 98 majas Forseliuse kooli vastas saab alustada tuleval esmaspäeval.

Üks anonüümsust palunud lapsevanem ütles, et tema tegi lepingu üle kuu tagasi, maksis 58 eurot broneerimistasu ja läks tööle teadmisega, et septembri algul saab poeg minna sõimerühma. Nüüd on ta suutnud korraldada nii, et sugulased hoiavad last. «Aga kerge see pole,» nentis ta.

Üks teine lapsevanem, samuti anonüümsust palunud, ütles, et ta oli käinud ruumide ehitamise edenemist vaatamas ja temas tekkis kahtlus, et see tähtaeg ei pea. Tal oli õnne leida lasteaiakoht mujal, nüüd on veel broneerimistasu tagasi saada.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles eile, et osakonda on päeva jooksul tulnud arvukalt kõnesid murelikelt lapsevanematelt.

Kummaline vastuseis

Võib olla mitu põhjust, miks lasteaia avamine viibib, aga üks ilmne on see, et linnavalitsus ei ole senini andnud lasteaiaruumide ehituseks ehitusluba. Töö on siiani käinud selles mahus, mis ehitusseaduse mõistes ehitusluba ei nõua.

Ehitusloa andmine oli linnavalitsuse istungi päevakorras läinud nädalal, kuid linnavalitsus piirdus probleemistiku põgusa ülevaatega ega andnud ehitusluba.

Nagu abilinnapea Raimond Tamm selgitas, on neli majaelanikku väljendanud oma vastuseisu lasteaia avamisele. Läinud neljapäeval oli Tamme juures kohtumine, kus osalesid teiste hulgas elanikud ja neid esindav advokaat.

Tamm ütles, et tema arusaamise järgi on vastuseisu allikaks eelkõige lasteaiale vajaliku mänguväljaku algselt valitud asukoht ja kardetav parkimiskoormuse kasv.

Tähe 98 maja tänavapoolses osas, kuhu kavandatakse lasteaeda, on äripinnad – spordipood ja mööblipood –, pargipoolses küljes aga korterid.

Väidetavalt ei meeldinud majaelanikele, et mänguväljaku rajamisel oleks maha lõigatud seitse kehva tervisega puud ja sellega avanenuks vaade Estiko tootmishoone seinale. Nüüd on linnavalitsus teinud ettepaneku muuta mänguväljaku asukohta.

Tõenäoliselt ei ole mänguväljak ja parkimine ainsad vastuseisu põhjused.

Maja elanikud Anti Lehiste ja Ria Värsi ütlesid eile ajalehele, et nad ei soovi sel teemal kommentaare anda enne korteriühisuse koosolekut neljapäeva õhtul, kus lasteaia teema jutuks.

Sama lakooniliseks jäi lasteaeda kavandava osaühingu Väike Karu juhatuse liige Marko Silm. «Me hetkel ei keeldu kommenteerimast, vaid kahjuks ei saa hetkel kommenteerida,» kirjutas ta toimetusele saadetud avalduses, kus ta viitas eelseisvatele läbirääkimistele.

Omanik püüdis vahendada

Lasteaiafirma on ruumid rentinud ärimees Mart Avarmaa firmalt ja tekkinud tõrge on sundinud ka teda teemasse pühenduma, kuigi lepingu järgi pidanuks kogu asjaajamine ja ehitamine olema rentniku rida.
Avarmaa tõdes, et ilmselt on Väike Karu olnud asjaajamise tempo suhtes liiga optimistlik, kuid koer võib olla maetud sellesse, et end maja elanike nõukoguks nimetav seltskond on mingil põhjusel lasteaia vastu. Selget põhjust pole ta enda sõnul aga kuulnud.

Avarmaa lisas, et elanike vastuseisule põrkus ta ka kevadel. Enne lasteaeda oli rentnikukandidaat Werneri kohvik, kes tahtis sinna tootmisüksust. Siis põhjendasid elanikud vastuseisu pirukalõhnaga ja sellega, et hommikul vara hakkab kauba laadimine, mis tekitab müra. «Siis ütlesin Wernerile ära, et see võib-olla ei ole teile õige koht,» ütles Avarmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles