Esmakursuslased kuulsid manitsusi vastutusest ja pühendumisest

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Jaak Aaviksoo aula kõnepulti siirdumas.
Minister Jaak Aaviksoo aula kõnepulti siirdumas. Foto: Margus Ansu


Tartu Ülikooli õppeaasta avaaktusel rõhutasid nii rektor kui ka haridus- ja teadusminister eri kandi pealt enam kui 2500 värske tudengi eneseutsituse ja vastutustunde tähtsust.

Oma kõne sissejuhatuseks edu ja inspireerivat akadeemilist aastat soovinud, jätkas rektor Volli Kalm arutlusega, et Tartu Ülikooli kui tugevat rahvusülikooli võib pidada justkui imeks, kuid ehk on ülikooli edu taga pigem siiski jonnakas ning sihikindel töö.

«Kas me oskame seda väärikalt hinnata ja hoida? Seda tuleb küsida igal aastal uuesti,» leidis Kalm. «Püüdke mitte kunagi unustada, miks te ülikooli tulite. Kes te tahate olla mõne aasta pärast? Miks te üht või teist kursust üldse võtate? Pidage meeles, et enim oma hariduse heaks saate teha ise.»

Kalm soovis, et mõne aasta pärast, kui nüüdsetel rebastel diplom käes, saab öelda kõigi nende kohta: isegi kui neilt kõik erialateadmised ära võtta, on näha, et tegu on haritlastega.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo koputas ülikoolis alustajate südametunnistusele, märkides, et nende tasuta õppimise teevad võimalikuks 600 000 Eesti maksumaksjat, kes päevast päeva tööl käivad.

«Võibolla aitab sellele mõtlemine teinekord üle soovist natuke kauemaks lesima jääda,» lootis Aaviksoo. «Tasuta tähendab vastamist ootusele tubliduse, töökuse, sihikindluse ja väärtustest kinnihoidmise suhtes. See pole palju nõutud ja ma usun, et selle eest tasub ülikool väärilise akadeemilise panusega.»

Aaviksoo rõhutas eraldi ka uudishimu alalhoidmist ja üllatamissoovi. «Teil pole ainult õigus teisiti mõelda, vaid ka kohus seda teha ja oma arusaamist kaitsta,» manitses ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles