Tähetorn ootab taevavaatlustele

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiter ja ta kuu Europa
Jupiter ja ta kuu Europa Foto: SCANPIX

Tartu tähetorn alustab taas populaarseks saanud avalike vaatlusõhtutega. 3. ja 4. septembril kell 21-24 on kõik huvilised oodatud Toomemäele tähetorni, kus selge ilmaga näeb Kuud ja Jupiteri vaadelda.

«Huvi vaatlusõhtute vastu on suur ja meil on selle üle väga hea meel,» ütles tähetorni juhataja Viljar Valder pressiesindaja vahendusel. Selle aasta esimeses pooles korraldati üheksa vaatlust, mida külastas kokku 1147 inimest. Lisaks vaatlusõhtutele jätkab tähetorn ka astronoomialoengute sarja.

3. septembril on Kuu Kalade tähtkujus, 4. septembril aga juba Jäära tähtkujus. Jupiter asub Sõnni tähtkujus ning tõuseb kella 22.30 paiku.

Teleskoobis võib panna tähele ka Jupiteri kaaslasi Iot, Ganymedest, Callistot. 3. septembri vaatlusõhtul pakub erilist silmailu Jupiterist kauguselt teise suurema kaaslase Europa nähtavale tulemine kella 23.06 paiku. Europa on nähtav umbes 20 minuti jooksul ning varjub seejärel Jupiteri ketta taha.

Vaatlusõhtud on osalejatele tasuta ning lisainfot võib küsida telefonil 737 6932.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles