Draama annab märku näitleja tulekust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali vabatahtlikud abilised püstitasid eile Tartu raeplatsile puidust tünne, mille peale kinnitatakse etenduste plakateid ja muud festivali Draama teavet. Andres Käosaar näitas fotograafile, et tema särgile on trükitud ANU LAMP.
Festivali vabatahtlikud abilised püstitasid eile Tartu raeplatsile puidust tünne, mille peale kinnitatakse etenduste plakateid ja muud festivali Draama teavet. Andres Käosaar näitas fotograafile, et tema särgile on trükitud ANU LAMP. Foto: Sille Annuk

Eile paigutasid festivali Draama vabatahtlikud abilised Tartus laiali põhiliselt etenduskohtade juurde mööblit ja suuri puittünne. Juba eile võis näha Emajõelinnas mujalt tulnud näitlejaid. Neid lisandub kogu alanud nädalal.


Punane dekoratiivne mööbel, tünnid ja neile kinnitatavad plakatid annavad märku, et alanud on juba tavaks saanud teatrifestival.

Kolmandat korda – mullu Priit Raud ja tunamullu Madis Kolk – on pannud põhiprogrammi kokku üks inimene. «Tänavuse festivali keskmes on näitleja kui looja ja isiksus,» kirjutab nüüdse Draama kuraator Anu Lamp festivaliraamatus.

Näitlejaid nende loomepalangus saab vaadata festivalil ligi 40 lavastuses, millest põhiprogrammi kuulub kaheksa.

Esimesena tulid eile ja tulevad täna Vanemuise suures majas publiku ette Tallinna Linnateatri näitlejad Argo Aadli, Epp Eespäev, Piret Kalda, Tõnn Lamp, Allan Noormets, Indrek Ojari, Andres Raag, Anne Reemann, Margus Tabor, Külli Teetamm, Mart Toome ja Andrus Vaarik. Nad mängivad noore Anton Tšehhovi teoseid Elmo Nüganeni lavastuses «Maailmale nähtamatud pisarad».

Festivalituled kustuvad pühapäeval pärast seda, kui Sadamateatris on vaibunud teatribändide kontserdi viimane noot.

Vähe sellest, et tartlased saavad oma silmaga õige lähedalt näha parimaid Eesti näitlejaid. Samal ajal käib Draama tiiva all Balti teatrifestival. Seepärast võib Emajõe Ateenas kohata tipptegijaid Lätist ja Leedustki.

Endiselt on festivali peakorraldaja Margus Kasterpalu. Tema senisele hõivatusele tekkis tänavu lisa Viljandis, nimelt asus ta Ugala teatri loomingulise juhi ametisse. Ega see ometi häiri Draama juhtimist?

«Kuivõrd see on juba üheksas festival ja mõned inimesed on peale minu siin sama kaua vastu pidanud, siis on meeskond juba nii tubli, et teab ilma igasuguse etteütlemise ja järelkontrollita, kuidas ja mida peab tegema,» ütles Kasterpalu. «Nii et tegelikult on mul praegu kergem kui varem.»

Festivali kunstnikuna on ametis tänavu kevadel stse­­no­­graafia erialal kunstiakadeemia lõpetanud Maret Tamme. Aastal 2008 oli ta Draama vabatahtlik abiline.

Vilde kohviku ja klubi Kink Konk ühendamisel toimiva festivaliklubi on Tamme kujundanud kuraatori priinimest tulenevalt lambirohkeks. Tamme koostada on ka näitlejate kunstiteoste väljapanek festivaliklubis, Athena keskuses ja Tartu Uues Teatris.

Omajagu kujundustööd nõuab ka seekordse Draama avamine täna kell 15 botaanikaaias.

Avamine botaanikaaias
• Täna kell 15 avatakse Tartu botaanikaaia alpinaariumi suvelaval festival Draama.
• Avamisel löövad kaasa näit-lejad Alo Kõrve, Elisabet Reinsalu, Aivar Tommingas ja Priit Strandberg.
Allikas: draama.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles