Tartu lisaeelarve vähendab laenuiket

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Tartu linn saatis eile volikogusse linna teise lisaeelarve, millest suurim summa läheb laenukoormuse vähendamiseks ja aitab nii kärpida laenude teenindamiseks tehtavaid väljaminekuid. Tartu eelarve kasvab 705 771 euro võrra.

Lisaeelarvet toidab eelkõige füüsilise isiku tulumaksu kasvanud laekumine, sellest on tulubaasi kavandatud 1,1 miljonit eurot. Kasvanud on nii keskmine sissetulek kui maksumaksjate arv. Aasta seitsme kuuga on füüsilise isiku tulumaksu laekunud 29,5 miljonit eurot, mida on 4,8 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Lisaeelarve tulubaas on rohkem kui 1,76 miljonit eurot, sest varem loodetust suuremana kavandatakse ka reklaamimaksu, parkimistasu, üüritulude ja muude tulude laekumist.
Rahastamisotsuse venimise tõttu jääb aga ilmselt tänavu laekumata 74 000 eurot toetust Sõpruse silla paadisadama ehituseks, mistõttu lisaeelarve tulupooleks kujuneb 1,69 miljonit eurot.

Kulude poolel on suurim summa määratud laenukoormuse vähenemiseks, selleks kavandab linn 987 000 eurot. Arvestuse järgi võimaldab iga 100 000 eurot vähem laenamist säästa korralduskuludelt 100 eurot ja poolaastas umbes 740 eurot intressikuludelt. Tuleb aga meenutada, et kehtiv eelarve näeb ette 8,3 miljoni euro juurdelaenamise.

Tartu abilinnapea Argo Annuk põhjendas, et linna laenukoormus on umbes 55 protsenti tuludest, mistõttu lubatud 60 protsendi piirini on vaid viis protsenti. Vaja on aga puhvrit suurte investeeringute tarvis ja olukorraks, kui linna tulud peaksid kahanema.

Laenukoormuse vähenemise, aga ka madalama euri­bori ja rahavoogude parema juhtimise tõttu, mis on säästnud lühiajaliste laenude võtmisest, väheneb eelarves laenude teenindamiseks planeeritu 250 000 euro võrra.

Kuigi lisaeelarve kasvatab linnaeelarvet, väheneb investeeringuteks ette nähtud summa ühtekokku enam kui 77 000 euro võrra, põhitegevuse kulud aga suurenevad 783 000 euro võrra.
Mõnigi varem kavandatud investeering jäetakse eri põhjustel ära.

Nii näiteks vähendatakse haridusvaldkonnas 600 000 euro võrra uute rühmade rajamise eelarvet, sest ehitustööde hanked kujunesid väga kalliks. Korraldatakse uued hanked ning tööd lähevad üle uude eelarveaastasse.

See-eest nähakse summasid ette muudeks ehitus- ja remonditöödeks: paigaldatakse Meelespea lasteaia mänguväljakule uusi atraktsioone, remonditakse Descartes’i lütseumi katust ning mitme lasteasutuse torustikke ja aknaid.

Linnamajanduse valdkonnas näeb lisaeelarve suuremate kuludena ette 240 000 eurot Jaama tänava remondiks, samuti vajab 141 500 eurot lisaraha Kalda-Lammi-Mõisavahe ristmiku ehitus, mille hind kujunes hankel loodetust kallimaks.

140 000 eurot lisaks nähakse ette tänavaaukude lappimiseks ja muuks hädavajalikuks remondiks, sest sellise töö vajadus ületab oluliselt kinnitatud eelarve mahtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles