Uus raamat paneb punktkirja paika

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pattak
Arvo Pattak Foto: SCANPIX

Nägemispuudega õpilastele mõeldud Emajõe kooli eestvedamisel on valminud hädavajalik käsiraamat, mis paneb paika punktkirja standardid ning on abiks pimedatele õpikute valmista­misel.

Ilukirjanduse trükkimist see standard eriti ei puuduta, kuid probleemiks on olnud just õpikute koostamine. Näiteks kuidas tuleks punktkirjas väljendada matemaatikas või füüsikas kasutatavaid sümboleid. Järjest enam lähevad pimedad kõrgkoolidesse edasi õppima ning punktkirja on vaja üha keerulisemate raamatute tarbeks.

Emajõe kooli direktor Arvo Pattak ütles, et nemad algatasid standardi koostamise, sest neid pigistas see king kõige valusamalt. Paljudes teistes keeltes on omad reeglid olemas, Eestis on neid kasutatud segamini, seega võib lugeja ühte kombinatsiooni mõista mitmeti.

Standardid paigas

«Eesti punktkirja käsiraamat» on esimene trükis, kus eestikeelsed standardid on korralikult paika pandud, ehkki õpikute koostamisel on neid kasutatud ka varem.

Raamatus on olemas näiteks eesti keele ja viie võõrkeele tähestikud, kirjavahemärgid, Braille'i noodikiri, peatükid matemaatikas, füüsikas ja keemias kasutatavate märkide ja ravimite märgistamise kohta.

Standardi koostamine oli pikk ja keeruline töö, komisjon selleks tuli esimest korda kokku 2008. aastal. Standardit koostama oli lisaks koolile kaasatud eesti keele instituut ja pimedate organisatsioonid.

Pattak ütles, et suur tänu ollakse võlgu eelkõige õpetajatele, kes sellesse oma aega ja vaeva panustasid. «Nad on ette võtnud töö, mis kohati, võib öelda, ei olegi õpetajate rida. Aga nad on selle vaevaks võtnud ja jumal tänatud, et on sellised inimesed olemas,» sõnas ta.

Tuleb ka veebi

Pattak rääkis, et temaga võttis ühendust üks vanem kolleeg, kes ütles, et sellist reeglistikku üritati juba teha kuuekümnendatel, aga siis jäi töö soiku.

Ka praegu pole standard veel lõplikult paigas, esialgset versiooni on vaja täiendada. «Me näeme juba praegu, et keemias on täiustusi vaja,» mainis Pattak.

Lisaks trükisele tuleb raamatust veebiversioon, juba praegu saab seda uudistada Emajõe kooli veebilehe kaudu. Raamat antakse välja ka punktkirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles