Portaal teeb igaühest maakleri

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

Kinnisvara saab müüa ja üürida ka vahendustasuta. Augusti alguses käivitas seltskond kinnisvarahuvilisi portaali, mis innustab inimesi ise oma kinnisvara müüma, üürima või vahetama. Veebikeskkonna kasutamine on kõigile tasuta.

«Inimestel võiks olla võimalus ise oma kinnisvara müüa või välja üürida, selleks tuleks ainult natuke süveneda,» rääkis vahendustasuta.ee portaali üks eestvedajaid Alvar Pern. Tema sõnul otsustas peamiselt kinnisvara- ja IT-taustaga sõpruskond veebikeskkonna luua isiklike kogemuste tõttu.

Portaalides kinnisvarakuulutusi vaadates näeme tihti pakkumisi, kus on äärmiselt vähe informatsiooni, märkis Pern. «Majast on ainult välisvaated ja lisainfost saame teada, et korteris on diivan või televiisor.»

Rohkem teavet

Tema hinnangul peab inimene juba kuulutuses nägema, mida ta vaatama läheb. Seetõttu saab portaali panna üles kuulutusi, mis on varustatud vähemalt kolme fotoga.

Samuti tuleb kuulutust sisestades täita hulk kohustuslikke välju. Võimalikult palju teavet pakkuda on huviliste suhtes lihtsalt ausam, leiavad keskkonna loojad.

Kõik sisestatud kuulutused kontrollivad portaali loojad üle. Kui midagi on valesti või informatsiooni napib, võetakse kuulutuse sisestajaga ühendust. Seni ei ole kuulutustega suuremaid probleeme olnud, märkis Pern. Üksnes ühel korral püüti sisestada kuulutust, kus maa sihtotstarve ei vastanud tegelikkusele.

Ehkki reklaamida ei ole portaali loojad end veel kusagil jõudnud, avastavad kinnisvarahuvilised neid tasapisi. Eile lõuna paiku rippus portaalis üleval juba 44 kinnisvara müügi ja üürimise kuulutust Põlvamaast Saaremaani. «Me ei hakka kindlasti konkureerima suuremate kinnisvaraportaalidega,» täpsustas Pern.

Ajal, kui internetikuulutused polnud levinud, olid kinnisvarabürood hädavajalikud. Teave saadavate elamispindade kohta liikus üksnes maaklerite kaudu. Nüüd saab aga igaüks kuulutuse ülesriputamisega hakkama.

«Kui uue õppeaasta eel on üürikorterid nõutud ning kuulutuse sisestamisest üürilise leidmiseni kulub näiteks kaks tundi, siis mina küll ei saa aru, mille eest peaks maaklerile maksma ühe kuu üüri vahendustasuks,» nentis Pern.

Aasta alguses oli kinnisvaramaakleri kutsetunnistus Eestis ligikaudu 150 inimesel. Maaklerina tegutses buumiajal aga hinnanguliselt 2000 inimest. Portaali kaugem eesmärk on tema sõnul parandada ka maaklerite teenuse kvaliteeti.

«Maakler peaks andma ostjale või müüjale lisaväärtust, olgu selleks siis vajalike õigusaktide või hoone seisundi tundmine. Samuti peaks ta teadma piirkonna iseärasusi ja tulevikuplaane,» loetles ta.

Kohe lepinguni

Portaal ei tegutse üksnes kuulutuste vahendamise pinnana, vaid sealt leiab ka hulga nõuandeid, mis mõeldud nii omanikule, ostjale kui üürijale.

Juristide abiga töötas portaali meeskond välja kinnisvaraga seotud blanketid üleandmise-vastuvõtmise aktist üürilepinguni, mida huvilised võivad vabalt kasutada. Lepingu saab soovi korral veebis ära täita, välja trükkida ning tehingu allkirjastamisele kaasa võtta. «Kõik see on tasuta ning nii see ka jääb,» lisas Pern.

Keskkonna loojad ootavad kõigilt huvilistelt ka tagasisidet, millist teavet lisada ning mida paremini teha.


Kas teate?

Portaal
vahendustasuta.ee
• Avas uksed augusti alguses.
• Vahendab kinnisvara üüri ja müügi kuulutusi.
• Kuulutuste ülespanek on tasuta.
• Kinnisvaranõu ja lepingute vormid on samuti tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles