Eedeni keskus Tartus laieneb parkimismaja arvelt

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eedeni kaubakeskuse senise korrusparkla asemele kerkib omaniku plaanide järgi sama kõrge kaubanduskeskuse laiendus kui olemasolev osa, uus neljakorruseline parkimismaja tuleb kaubanduskeskuse A. Le Coqi spordimaja poolsesse külge tühermaale.
Eedeni kaubakeskuse senise korrusparkla asemele kerkib omaniku plaanide järgi sama kõrge kaubanduskeskuse laiendus kui olemasolev osa, uus neljakorruseline parkimismaja tuleb kaubanduskeskuse A. Le Coqi spordimaja poolsesse külge tühermaale. Foto: Margus Ansu

Vähem kui kahe aasta pärast tahab Eedeni kaubanduskeskuse omanik avada hoone juurdeehitise praeguse parkimismaja asukohas. Hoone taha kerkib aga uus, senisest suurem parkimismaja.
 

Kolm korrust kaubanduspindu Sõpruse puiestee äärde ja neljakorruseline parkimismaja hoone taha tühermaale, mis on Jehoova tunnistajate kuningriigisaali taga, võttis Eedeni omaniku Tartu Tarbijate Kooperatiivi juhatuse esimees Tarmo Punger ehitusplaanid lühidalt kokku.

Ta ütles, et ettevõte tahaks ehitusega algust teha juba tuleval aastal, laiendatud kaubakeskuse avada ületuleval suvel, võib-olla isegi kevadel. Esialgu on see kõigest plaan, sest sel nädalal saatis Tartu linnavalitsus volikogusse eelnõu detailplaneeringu algatamise kohta.

Kui asjaajamine sujub, algab ehitus korrusparkla rajamisest, kus on kohti 600 auto tarvis. Kui see valmis, võetakse koost lahti praegune parkimismaja. Selle asemele tuleks kolm korrust kaubanduspindu, uus hooneosa tuleks sama kõrge kui olemasolev maja. Ühendus uue ja vana osa vahel oleks parklapoolse peaukse kaudu ja olemasoleva hoone aatrium pikeneks uude majja.

Järjekord ukse taga

Miks selline laiendus plaanis on?
«Väga lihtsal põhjusel,» vastas Punger, «Eedeni keskus oli valmides Tartu suuruselt teine keskus, jäi siis napilt Lõunakeskusele alla. Selle aja jooksul on kaubanduspindu juurde ehitatud palju, ka Annelinna. Tahame, et Eeden oleks ka viie aasta pärast selle piirkonna suurim kaubanduslikke võimalusi pakkuv koht.»

Punger ei teinud ka saladust sellest, et Eedenis on kõik rendipinnad täis, aga ettevõtteid, kes tahaksid oma äri avada, on järjekorras mitu.
«Tahtjaid on, maad on, võimalusi on, miks mitte teha,» ütles ta.

Kontseptuaalselt on muutumas nii palju, et varem olid tänava ääres autod, edaspidi on hoone fassaad. Siiski, Kalda tee äärde jääb praeguses versioonis sadakond avaparkla kohta.

Võimalikest uutest rentnikest hoidus Punger täpsemalt rääkimast, nagu ka sellest, mis võiks uude hooneossa lisaks poodidele tulla. Punger arvas, et kindlasti söögikohti, mõeldud on ka kinost, aga konkreetseks pole asi läinud. «Enne kaagutamist tuleks muneda,» sõnas ta.

Kaubamaja taas töös
Samal ajal Eedeni laiendamise plaanidega on tarbijate kooperatiiv välja kraaminud ka vana kaubamaja kvartali uushoonestamise plaanid, mis lükati kalevi alla masu alguses.
«Pakime seda projekti lahti, peame aktiivseid läbirääkimisi, oleme tõenäoliselt juba sel sügisel välja kuulutamas arhitektuurikonkurssi,» ütles Pun­ger. «Seal räägime uutest, Tartus seni esindamata kauplustest.»

Vana kaubamaja kvartaliga seoses on tarbijate kooperatiivil mitmeid mõtteid, üks võimalik stsenaarium on sinna linnaliinide bussiterminali ehitamine. Niisamuti ei ole Pun­geri meelest sugugi möödas võimalus südalinna suurte kaubanduskeskuste vahele mugavama ühenduse rajamine.

«Tuleb seljad kokku panna ja kesklinnast tervik teha, mitte piirduda üle õla üksteise põrnitsemisega. Aeg ei ole möödas, kõike on võimalik teha, kui tahtmist on,» ütles ta.

Punger lisas veel, et viimasel ajal kesklinna ehitatud uusi objekte tabanud kriitikanooltest on õppida, kuidas ei tohi teha, vaja on põhjalikumat läbimõeldust ja et hoone su­hes­tuks paremini avaliku ruumiga.

«Ära sunni inimest valima sulle sobivat trajektoori, anna inimesele võimalus liikuda nii, nagu ta tahab, ja pane sinna äärde need asjad, mida sa pakkuda soovid,» lausus Punger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles