Tartu Herne tänava majaehitust saadavad uued pahandused

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval oli Herne 45 maja ehituse tõttu kõnniteele püstitatud tellingud, kuigi nõutavat luba ei olnud linnalt küsitud ega saadud. Ettekirjutuse järgi peaks olema ehitus üldse peatatud.
Pühapäeval oli Herne 45 maja ehituse tõttu kõnniteele püstitatud tellingud, kuigi nõutavat luba ei olnud linnalt küsitud ega saadud. Ettekirjutuse järgi peaks olema ehitus üldse peatatud. Foto: Kalle Kulbok

Tartu ehitusjärelevalve teeb Herne 45 maja ehitajatele juba neljanda ettekirjutuse töö peatada ja määrab 6400 eurot sunniraha, ajendiks märgukiri läinud nädalavahetuse ehitustöödest.

Märgukirja saatis linnakodanik Kalle Kulbok, kes juhtis tähelepanu, et laupäeval olid töömehed katust ehitamas. Seejuures polnud ehitajatel julgestusvahendeid. Rakmeid hakati Kulboki sõnul kasutama alles pärast seda, kui objektil oli käinud politseipatrull.

Politsei pressiesindaja Kerly Peitel kinnitas, et patrull tõepoolest seal ehitusobjektil käis, väljakutse oli laupäeval kella ühe paiku päeval. Teatati, et ehitatakse katust ja rikutakse sellega kodurahu. Tööohutusnõuete rikkumist ei osanud Peitel kommenteerida, ta ütles, et see pole politsei teema.

Loata tellingud

Pühapäeval suleti aga majaesine kõnnitee ehitustellingutega, milleks ei olnud linnavalitsuselt luba küsitud. Kalle Kulbok tegi sellest ka pilti.

Linna liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Toomas Henno ütles, et sellist luba pole tõesti küsitud, aga oleks pidanud küsima.

Eilsel kontrollkäigul Henno tellinguid enam ei näinud: «Seal on kord majas, ühtegi hingelist ei ole, ühtegi tellingut ei ole. Kuskilt ei ole kinni võtta.» Et päev varem tellingud olid, väärteomenetlust kaasa ei too, sest ei ole piisavat tõendusmaterjali.

Küll leidis Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint eile objektilt kaks krohvijat. Peale selle, ütles ta, on võrreldes eelmise kontrollkäiguga ehitus edenenud ja seetõttu koostab linn ehituse peatamiseks uue ettekirjutuse, millega kaasneb sunniraha 6400 eurot.

Ohutustööd

Vanas rahas on sunniraha kokku määratud juba 400 000 krooni, kuid Aint ütles, et tal on vähe usku, et see ehitust pidurdab.

Arendaja Gert Roosaare sõnul käis politsei laupäeval kohal, et selgitada naabrile olukorda. Ta ütles, et ehitusega nädalavahetusel ei tegeletud.

«Me teeme neid töid, mis ei lähe ehituse alla ja mis on vajalikud selleks, et tagada hoone ohutus,» rääkis ta. «Paigaldasime lumetõkkeid, et talvel midagi pähe ei kukuks.»

Roosaar lisas, et niisamuti on akende ümber paigaldatud iluliiste, kuid ka need ei liigitu ehitusseaduse järgi ehituseks, vaid on viimistlustöö. Linn on peatanud üksnes ehituse.

Tellingute kohta ütles Roosaar, et tellingud olid selles kohas, mis «ei olegi päris nagu kõnnitee, on haljasriba, osaliselt roheala, osaliselt maakividega kaetud».

Kulboki tehtud piltidelt on näha, et tellingud on siiski kõnniteel.

Aint ütles kommentaariks, et Roosaare tõlgendus ehitusseadusest oleks korrektne, kui käsil oleks vana maja remont. Uue maja puhul on ka viimistlus ehitustegevus ja ettekirjutuse järgi ei tohiks seda teha.

Herne maja saaga algas talvel, kui linnavõimud tuvastasid, et Herne 45 maja on kõrgem, hiljem veel, et ka pikem ja laiem, kui projektis näidatud ja planeeringus lubatud, ning linn tegi ettekirjutuse projektivälised tööd peatada.

Hoone ehitaja on esitanud uue, maja tegelikele mõõtudele vastava projekti, kuid linn pole seda kooskõlastanud ega ehitusluba andnud, sest projekt ja valmiv maja on vastuolus detailplaneeringuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles