Galerii: Mütofesti suur mõõgavõitlus

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval, 18. augustil Jõgevamaal Kassinurme linnuse juures peetud sportliku turniiri ajaloolises mõõgavõitluses võitis Jaan Murumets, tuntud võitlejanimega Barbar. Naistest tuli teist aastat järjest esikohale Ilona Rõženkova alias Rada. Algajate kategoorias võitis Artur Panov.

Mittetulundusühingu Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit teatel osales turniiril kokku 13 võitlejat: viis meest algajate kategoorias, viis meest professionaalide arvestuses ning kolm naist. Mütofesti turniir on suurim ajaloolise mõõgavõitluse turniir Eestis ja seda peeti järjepanu juba seitsmendat aastat.

Nagu võiski oodata, toimus turniiri otsustav võitlus Barbari ja Sveini (Artur Kreivald) vahel. Barbar (klubist Turm) ja Svein (klubist Festung) on viimase paari aasta jooksul teiste võitlejate seast tugevalt esile tõusnud ja korduvalt finaalides kokku läinud. Sveini võis seni pidada tehniliselt pisut paremaks. Seekordses kiires, vihases ja tasavägises võitluses tuli aga võitjaks Barbar. Ülekaal ilmnes alles lisaajal pärast viigilist lõppseisu.

Mütofesti muinasturniir on eelkõige oluline mõõgavõitlusturniiride traditsiooni kandjana ning ajaloolise mõõgavõitluse harrastajate ühise meelsuse sümbolina, kinnitasid korraldajad. See on üritus, kuhu ei tulda lihtsalt võistlema või raha teenima, vaid kokku saama ja ühiselt aega veetma.

Kassinurme mägedes elati möödunud nädalavahetusel muinaselu viikingitelkides, kuulati muinasmuusikat, tehti käsitööd ning nauditi muinastoitu. Mõõgavõitlus on olnud selle ürituse lahutamatu ja keskne osa algusest peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles