Valeväljakutse teinud meest karistati kuue arestipäevaga

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestimaja.
Arestimaja. Foto: Ants Liigus

Politsei hädaabinumbrile valeväljakutse ja Põlva patrullile tühisõidu teinud noormehele mõisteti karistuseks kuus päeva aresti.

Esmaspäeva hommikul sai politsei juhtimiskeskus kõne, et Põlva linnas ühe kaupluse juures ähvardab noaga mees möödujaid, vahendas Lõuna prefektuur. Patrullpolitseinikud ümbruskonnas kedagi noaga vehkimas ei tuvastanud, küll avastati nelja kilomeetri kauguselt tanklast seltskonna alkoholijoobes noori, kes olid Põlva korrakaitsjatele varasemast juba tuttavad.

Politseinikel tekkis kahtlus, et hädaabinumbrile on tehtud valeväljakutse ning antud seltskond noorukeid võib olla juhtunuga seotud.

Patrull jäi isikuid varjatult jälgima. Peagi suundus kolmeliikmeline seltskond sõidukisse, millega tankla juurest lahkuti. Politseinikud pidasid masina kinni ning juhi kontrollimisel tuvastati tal alkoholijoove.

Noored eitasid oma seotust võimaliku valeväljakutsega. Tõde ilmnes, kui politseist helistati tagasi telefoninumbril, millelt noaga ründaja kohta info saabus ning ühe autosolija telefon hakkas helisema. Valeväljakutse teinud 21-aastane noormees toimetati kainenemisele pärast mida jäi ta arestimajja ootama kohtuistungit.

Teisipäeval toimunud kohtuistungiks oli noormees oma teo üle järele mõelnud ning tunnistas, et tegi teadlikult valeväljakutse. Tema sõnul tuli idee hädaabinumbrile helistamiseks ja patrullide tühisõiduks tarvitatud alkoholi tõttu.

Samas rõõmustas korduvalt varem seadusega pahuksis olnud noormees selle üle, et on end lõpuks siiski käsile võtnud – sel aastal olla see tal alles teine seaduserikkumine.

Juhtunu asjaolusid ja rikkuja varasemat tausta arvesse võtnuna taotles Põlva politsei kohtult noormehele seitsme päeva pikkust aresti. Tartu maakohus mõistis kuus arestipäeva.

Põlva patrullteenistuse vanem Arvo Turba ütles, et tegu on tõsise rikkumisega, kuivõrd ühelt poolt hoitakse tühikõnega kinni hädaabiliini ning teisalt raisatakse politsei ressursse olematu väljakutse teenindamiseks.

«Kuna sellise tegevuse järel võivad abita jääda reaalselt hädas olevad inimesed, suhtume valeväljakutse teinutesse täie tõsidusega. Ka võimaldavad politsei andmebaasid ja tehniline võimekus pea mängleva kergusega selliste rikkujate isik kindlaks teha,» selgitas Turba.

Karistusseadustiku järgi võib eritalitusele valeväljakutse teinud inimesele määrata karistuseks kuni 1200-eurose rahatrahvi või kuni 30-päevase aresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles