Jõgevamaal tuleb ajaloolise mõõgavõitluse turniir

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõgavõitlus. Illustreeriv foto.
Mõõgavõitlus. Illustreeriv foto. Foto: Mihkel Maripuu

Eeloleval nädalavahetusel rännatakse Kassinurme mägedes üsna hulk sajandeid ajas tagasi, sest algab traditsiooniline festival Mütofest. Ühes sellega leiab aset ka suur ajaloolise mõõgavõitluse turniir.

Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liidu teatel on 18. augustil korraldatav turniir Eesti suurim ning seda peetakse järjepanu juba seitsmendat aastat. Lisaks meestele astuvad juba teist aastat võistlustulle ka tütarlapsed.

Korraldajate teatel pole sel korral turniirile tulemas juba kolm korda Mütofesti turniiri võitnud Konstantin Aleksejev alias Diagrian. «See fakt muudab võistluse aga isegi põnevamaks, kuna ülejäänud võitlejate tase on oluliselt võrdsem ja tulemused vähem ettearvatavad,» ütles Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liidu liige Raivo Ird.

Turniiri peafavoriidiks võib Irdi sõnul pidada Diagriani kunagist õpilast Artur Kreivaldi (võitlejanimega Svein) Festungi klubist, kelle arvel on juba mitu turniirivõitu, muuhulgas ka 2011. aasta võitluskunstide maailmamängude kuldmedal.

Lisaks osaleb turniiril Kreivaldi klubikaaslane German Lebedev (alias Hjort) ja klubi Turm võitleja Jaan Murumets (alias Barbar), kellest mõlemal on ette näidata varasemaid turniirivõite ja kelle üldine tase Kreivaldile kindlasti alla ei jää.

Teist aastat osalevad Mütofesti ajaloolise mõõgavõitluse turniiril ka tütarlapsed. Naiste kategoorias on võitlejaid seni olnud väga vähe, kuna see ekstreemne ala nõuab lisaks loomupärasele agressiivsusele ka väga tugevat füüsilist jõudu ja vastupidavust.

Ajaloolise mõõgavõitluse varustus kaalub keskmiselt 30 kg ja sellega tuleb lüüa täiskontaktset lahingut. Oma võitjatiitlit asub kaitsma eelmise aasta naisteturniiri võitja Ilona Rõženkova (võitlejanimega Rada).

Talle astuvad vastu ka varem turniiridel osalenud Hristina Šamarina (võitlejanimega Zeena) ja sellel alal uustulnuk Maria Kilk, kes pole ajaloolise mõõgavõitluse turniiridel varem osalenud, kuid kellel on see-eest taskus mitmekordne Eesti meistritiitel naistemaadluses.

Kes soovib võistlusest aimu saada, võib 2010. aasta turniiri vaadata siit.


Kas teate?

Sportlik ajalooline mõõgavõitlus

Euroopa ajalooline mõõgavõitlus kuulub traditsiooniliste lääne
võitluskunstide hulka, mis arendab harrastajat nii füüsilise vormi ja osavuse suurendamise kui ka ajaloo tundmaõppimise läbi.

Ajaloolise mõõgavõitluse turniiride kõrgajaks jääb hiliskeskaeg, tänapäeval on need kogunud palju populaarsust seoses ajaloo taaskehastamise- ja eksperimentaalarheoloogiaga.

Reeglitega on mõõgavõitluse kaasaegsest vormist eemaldatud liiga ohtlikud võtted nagu näiteks torked. Mõõgad on nüristatud ning võitlejad kannavad ajaloolist kaitsevarustust.

Sarnaselt poksiga võisteldakse löögitabamuste peale ja võitlus lõpetatakse kas raundiaja täitumisel või teatud punktisumma kogumisel ühe võistleja poolt.

Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liidu asutajad on korraldanud sportlikke mõõgavõitlusturniire Eestis alates aastast 2006. Suuremad nendest on olnud Mütofesti muinasturniir 2009, Pärnu hansapäevade rüütliturniir 2010 ja mõõgavõitlusturniir IV võitluskunstide maailmamängude raames eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles