Jõgevalt veeresid rulluiskudel Tartusse ka inglid

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rulluisumaraton. Inglitiibade toel rullitasid 48 km Jõgevalt Tartusse Merike Õun ja Epp Paal.
Tartu rulluisumaraton. Inglitiibade toel rullitasid 48 km Jõgevalt Tartusse Merike Õun ja Epp Paal. Foto: Kristjan Teedema

Pühapäevase rulluisumaratoni 48 km pikkuse sõidu võitja selgus põnevas finišiheitluses, kus jäid peale Poola rulluisutajad. Tartu Inline Teami liige Vahur Valvas sai kolmanda koha.

Parima naisena jõudis finišisse ka mullu esikoha saanud ukrainlanna Anna Pletenetska. Ühtlasi kuulus ta üheksaliikmelisse liidrite gruppi finišiheitluses. Parima eestlannana oli neljas Enel Kõrva.
Kerge taganttuul ja 13-14 kraadi sooja olid võistlejatele väga soodsad ning ka publikut oli ergutamas palju. «Heia-heia! Elagu rulluisutajad!» hõiskasid pealtvaatajad  seitse kilomeetrit enne finišit Kärkna teeninduspunktis.

Nii mõnelgi uisutajal oli nina verine ning õlg-põlv marraskil, raja ääres leidus ka noormees, kel oli seitse kilomeetrit enne finišit jalg krampi läinud ning kellele kiire meediku abi ära kulus. «Olen teinud vähe trenni,» sõnas Kaspar Sari, kelle sõnul sada kilomeetrit kõigi suviste trennide peale kokku pole siiski piisav, et ilma viperusteta 48 km rulluiskudel läbida.  

Rattad vedasid alt

Peale profikostüümis sportlaste leidus rajal nii lillelistes ujumispükstes noormehi, supernaine kui kaks valgetiivalist inglit.

Üks inglitest Merike Õun, kes juba kuuendat korda järjest pikal maratonidistantsil osalenud, oli uue Jõgeva-Tartu rajaga rahul ja sõnas, et on, mida vaadata: «Üllatus oli, et nii palju inimesi oli tulnud vaatama. Iga külamaja juures oli ikka mõni vaataja, kes taburetil või tugitoolis istus.»
Samuti inglikostüümi kand­nud Epp Paal sõnas, et inglid nügimist ei näinud ning üldiselt oldi rajal sõbralikud.

Küll aga tõid naised välja, et rahvas ei ole oma varustust piisavalt kontrollinud ning õnneks oli ainult kergemaid vigastusi. «Nägime, et päris paljudel olid rattad ära tulnud. Tegelikult kiirused lähevad vaatamata sellele, et ei ole mingeid oluliselt järske laskumisi, ikkagi väga suureks ja kui seal ratas ära tuleb, ma ei taha mõeldagi, siis ei aita ingli abi ka,» sõnas Merike Õun.

Justkui inglinaiste sõnade kinnituseks jäi silma tee ääres kõndiv sokkides tüdruk, rulluisud käes. «Kaks ratast tulid alt ära, üks keskmine juba 19 km maratoni alguses,» sõnas juuratudeng Heleri Rämmal, ohates kergendatult, et ratas laskumisel ära ei tulnud.

Neiu sõnul vedas teda lihtsalt tehnika alt ning hooletuses asi siiski polnud. «Ma just tulin nende rulluiskudega hooldusest.»

Viilimine aitas

Maratoni põhisõidu parim eestlane, kolmanda koha omanik Vahur Valvas sõnas, et sõiduplaaniks oli viilimistaktika: «Polnud väga neid, kes oleksid tööd tahtnud teha, ja nii sain jõudu säästa. Eelkõige oli plaan tõusudel ellu jääda.»

Põhisõidu seitsmendana lõpetanud Indrek Tobreluts Albe Team / Bonti meeskonnast sõnas, et tegelikult oli plaan meeskonnale võit tuua.

Tob­­reluts tegi kõvasti tööd, et liidrite gruppi väiksemaks lõhkuda. «Suur grupp püsis väga kaua koos ja ei saanud kuidagi eest ära. Teadsime, et asi läheb lõpusirge peale, ja üritasin teha nii, et võit läheks Kerdile (Kert Keskpaik – toim). Poolakad aga olid jalga hoidnud ning tegid terava finiši.»
Uue raja kohta sõnas Tobreluts, et see oli väga huvitav ning mitmekesine.

SEB 6. Tartu rulluisumaratoni võistluste direktori Kunnar Karu sõnul on seekordne rulluisumaraton olnud klubile Tartu Maraton viimaste aastate keerukamaid üritusi, kuna oli niivõrd teistmoodi.

«Loodame, et ka rahvasportlased on uue rajaga rahul ja et see pakkus neile põnevaid elamusi,» sõnas Karu. Küsimusele, kas edaspidi on veel muudatusi plaanis, vastas Karu, et üllatusi kahtlemata tuleb.  


Kas teate?

Rulluisumaraton
11. augustiks oli maratonile registreeritud kokku 1279 rulluisutajat, 818 pikale ja 461 lühemale distantsile. Lastesõitudele registreerus 310 last.
48 km maratonisõidu paremik

Mehed
1. Bartosz Chojnacki (Poola)
2. Wojciech Baran (Poola)
3. Vahur Valvas
4. Danila Ruusu
5. Kert Keskpaik
6. Kaur Meressaar
7. Indrek Tobreluts
8. Nikolai Jugai (Venemaa)
9. Mart Markus
10. Lauri Koort

Naised
1. Anna Pletenetska (Ukraina)
2. Anna Muzõka (Ukraina)
3. Laima Kaufina (Läti)
4. Enel Kõrva  
5. Diana Kaareste
6. Anna Sviridova (Ukraina)

Rulluisusprindi paremik
1. Mart Markus
2. Jaan Saks  
3. Kert Keskpaik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles