Selver alustas Tartus toorpiima müüki

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile keskpäeval Sõbra Selveris peagi kaheseks saava poja Krisiga uut toorpiimaautomaati uudistanud Karin Toom arvas, et võiks töötlemata piima osta küll. Kuna neil oli kodus külmkapis veel pakipiima alles, jäi ost eile siiski tegemata.
Eile keskpäeval Sõbra Selveris peagi kaheseks saava poja Krisiga uut toorpiimaautomaati uudistanud Karin Toom arvas, et võiks töötlemata piima osta küll. Kuna neil oli kodus külmkapis veel pakipiima alles, jäi ost eile siiski tegemata. Foto: Kristjan Teedema

Sellest nädalast töötavad kõigis viies Tartu Selveris toorpiimaautomaadid, millest saab osta Mulgimaalt pärit pastöriseerimata talupiima.

Toorpiimaautomaadid tõi Tartu Selveritesse tulundusühistu Eesti Mahe, kes pani esimesed masinad Tallinna poodidesse üles juba juuli lõpus. Tartu automaatidesse tuuakse piim Viljandimaalt, kus Eesti Mahe partneriks on OÜ Heimtali Hobusekasvanduse piimafarm.

Tavaline pastöriseeritud 2,5-protsendine kilepakipiim maksis eile Selveris 56 eurosenti, toorpiimaliitri eest tuli ära anda üks euro ja üheksa senti. Toorpiima rasvaprotsent sõltub aastaajast ning see jääb 3,8 ja 4,2 vahele. Hinna sisse on arvestatud ka automaadis olev plastpudel.  

Täidetakse üle päeva

Eesti Mahe arendusdirektor Peeter Veemees ütles, et toorpiima on võimalik osta ka oma nõusse, kui see automaati sobib, kuid soovitas siiski kasutada originaalpudelit.

«See on inimese valida ja keelata me ei saa, aga oleks hea, kui ta võtaks automaadipudeli,» lausus Veemees ning täpsustas, et näiteks kolmeliitrisse purki automaadist piima lasta ei saa.

Küll aga saab originaalpudelit uuesti täita ning seda võimalust ka kasutatakse.

Automaatidesse mahub korraga 200 liitrit ning Veemehe sõnul täidetakse neid vajadust mööda. Praegu tehakse seda üle päeva, kuid päris täis vahetatavaid tanke ei panda. «Alguses paneme ikka vähem, et aru saada, kui suur müük võiks olla,» selgitas Veemees.

Kahe päeva jooksul automaati alles jäänud piim viiakse farmi tagasi, kus see läheb vasikatele söögiks.

Sõbra Selveri juhataja kohusetäitja Tiina Oinuse sõnul alustas nende poes automaat tööd esmaspäeval ning esimene tagasiside on olnud positiivne.

Tagasiside hea

«Inimestel on huvi. Juba esimesel päeval müüs meie väike kauplus kolmkümmend viis pudelit. Arvestades hinda, on see väga hea tulemus,» lausus Oinus ning pakkus, et kui inimesed niisugusest võimalusest teada saavad, võiks huvi veelgi kasvada.

Praegu teeb Eesti Mahe koostööd Selveri ja ETK ketiga. Üle Eesti on tööle pandud viisteist Itaaliast toodud automaati ning esialgu neid juurde ei tule. «Me ei kurda alguse üle, aga ka ei hõiska,» lausus Veemees, kelle sõnul võiks investeering ära tasuda nelja aastaga. «Siiani on tagasiside hea ja tundub, et inimesed ikka tahavad seda vana head piima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles