Maarja küla pani ameeriklased ahhetama

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Üle ookeani lennanud noored kadetid väisasid kolmenädalasel Eesti ringreisil Maarja küla ning aitasid erivajadustega inimesi nii füüsilist jõudu kui ka nupukust nõudvates tegemistes. «Ma ei ole midagi sellist varem näinud, täiesti unikaalne!» sõnas üks viiest naiskadetist, Ashley Hendrickson, Maarja küla kohta.

«Me oleme siin vaid paar päeva, kuid saame neid nii palju aidata,» kirjeldas kadett ülevoolavaid emotsioone. Kadett Jeremy Hildi sõnul said nad vaid paar päeva enne saabumist teada, et tullakse erivajadustega inimeste külla.

«Olin meeldivalt üllatunud. Paljud inimesed siin külas on ebatavaliselt iseseisvad ja seda on hämmastav, samuti ebaharilik näha,» ütles ta ja lisas, et kõik elanikud on olnud külaliste vastu heatahtlikud ja sõbralikud.

«Unistuste reis Eestis kolme nädalaga,» kirjeldas ettevõtmist kolonelleitnant Paul Indrek Rajamäe-Volmer, kelle eestvedamisel tuli Eestisse sõprusosariigist Marylandist 20 kadetti.

Kolmenädalase reisi vältel elasid nad 5.–9. augustini koos Maarja küla elanikega, sõlmisid sõprussuhteid ning aitasid intellekti- ja liitpuudega inimestele mõeldud külakeses näiteks sajuveekraavi põhja ja kaldaid kindlustada ning ratastoolirada parandada.

Maarja küla tegevusjuhendaja Kertu Majas sõnas, et ilmselt ei osata hinnatagi, kui tähtsad on niisugused külastused ja koostööprojektid külaelanikele. «On oluline, et nad puutuvad kokku tavainimestega, ning kindlasti nad räägivad sellest väga pikalt.»

See oli vaid üks ettevõtmine suurest kultuuriprojektist, mille eesmärk on laiendada noorte USA kadettide silmaringi ja tugevdada rahvusvahelisi suhteid ning miks mitte panna alus nii sõjaväelisele kui ka sotsiaalsele koostööle tulevikus.

«See toimus eelmisel aastal, sel aastal ja tuleb ka järgmisel aastal,» kinnitas Paul Indrek Rajamäe- Volmer ega välistanud tulevikukoostööd ka Maarja küla ja mõne USA sponsorfirma vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles