Kunstnik õhutab sõnu kokku lugema

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Sveta Bogomolova  aktsioon "Ööpoeet" Tartu kesklinnas.
Kunstnik Sveta Bogomolova aktsioon "Ööpoeet" Tartu kesklinnas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kunstnik Sveta Bogomolova ladus eelmisel nädalal Tartu kesklinnas tänavasiltidele magnetiga LED-lambikestest sõnu.

Mõni päev hiljem märkas ta, et kümnest sõnast on neli kadunud. «Ma loodan, et need LED-lambid ei ole prügikasti visatud, vaid säravad kellelgi näiteks köögis külmkapi küljes,» ütles ta.

Tartu kunstikuu jätkuks kavandatud aktsioon «Ööpoeet» nägi muu hulgas ette võimaluse, et möödakäijad laovad kunstniku välja pandud sõnad tänavasiltidel ümber sellisteks, nagu neile endile meeldib. Eelkõige aga juhib kunstnik linlaste tähelepanu sõnadele kui lugemisvarale.

«Me käime tänavatel iga päev ega pane tähele, kui palju sõnu satub meie ümber ja jutustab meile lugusid: tänavareklaam, liikluse sildid, kohvikute nimed, käsitsi kirjutatud kuulutused...» märkis ta. «Sellist linna saab tegelikult lugeda nagu raamatut.»

Aktsioonis «Ööpoeet» lisas Sveta Bogomolova omalt poolt teiste hulgas sellised sõnad nagu on, noor, kohe, kevad, siin.

«Kui linnas pimedal ajal ringi liikuda, ilmuvad sõnad erinevas järjekorras, mis oleneb sellest, kuhu ja kust minna,» ütles ta. «Nii satuvad kõndijad üha uude teksti, luuletusse või loosse.»

15. märtsini kavandatud mängulist kunstitegu toetab Tartu kunstikuu Art ist kuku nu ut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles