Avatud ülikool pakub sadu tasuta õppekohti

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Järgmise nädala lõpuni sisseastumisdokumente vastu võttev Tartu Ülikooli avatud ülikool pakub enam kui 60 õppekava ja umbes 1200 õppekohta, millest 342 on riigieelarvelised ehk õppemaksuta.

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul on ülikoolil rakenduskõrgharidus- ja bakalaureuseõppes võimalik täita 213 tasuta õppekohta ning magistriõppes 129. «Enamasti on tasuta kohad õpetajaid ette valmistavatel õppekavadel, aga on ka teisi,» täpsustas ta.
2011. aastal immatrikuleeriti Tartu Ülikooli avatud ülikooli rakenduskõrgharidus- ja bakalaureuseõppesse nii tasulistele kui tasuta erialadele kokku 723 tudengit ja magistriõppesse 524 üliõpilast – kokku 1247 inimest.

Et tudengikandidaatidel ei tekiks kiusatust otsustada avalduse esitamine, jälgides kohtade täitumust, Karo tänavuste tasuliste õppekohtade täpset arvu avaldada ei soovinud.


«Nende proportsioon ei ole võrreldes eelmise aastaga aga muutunud,» vihjas ta vaid. «Ülikool on valmis koolitama sama suurt hulka inimesi kui eelmisel aastal. Täpsed vastuvõetute arvud selguvad aga ikka siis, kui vastuvõtt on läbi.»

Karo rõhutas, et ülikooli eesmärk ei ole täita kõiki väljakuulutatud tasulisi õppekohti. Kohtade arv tekib koolitusvõimsuse ja riigieelarveliste õppekohtade vahest. Nende täitmine ei sõltu ainult vastuvõtutingimustest ja kandidaatide hulgast, suurt rolli mängib Kaja Karo sõnul ka kandidaatide majanduslik olukord.

«Alguses on lihtne avaldust esitada, aga kui tasumiseks läheb, mõtlevad paljud siiski ümber,» selgitas Karo.

Avatud ülikooli rakenduskõrgharidus-, bakalaureuse- ja magistriõppes on Tartu Ülikoolil pakkuda enam kui 60 õppekava. Avatud ülikooli pääsemiseks pole tarvis teha riigieksameid, arvesse võetakse gümnaasiumi lõputunnistuse hindeid ja sisseastumiseksamite tulemusi.

Sisseastumiseksamiteks on enamasti kirjalik test, essee või sisseastumisintervjuu. Vastuvõetud selguvad paremusjärjestuse alusel.

Kas teate?

Avatud ülikool
• Dokumente TÜ avatud ülikooli saab esitada TÜ peahoones tööpäeviti kell 10–16, samuti TÜ esindustes ning kolledžites.
• Semestri hind tasulistel õppekohtadel jääb vahemikku 830–1000 eurot. Täiskoormusega õppivatel üliõpilastel on võimalik taotleda õppelaenu nagu igal teisel tudengil.
Allikas: TÜ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles