Põllumehed rabavad vihmaga võidu

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Kas peab kuiva või sajab, see on põllumehe põhiküsimus lõikuskuul. Haaslava vallas ligi 800 hektaril rapsi ja teravilja kasvatava Farmbalti OÜ ning Ojamaa Talu OÜ juht Juhan Ojamaa  sõitis uhiuue kombainiga eile hommikul kella üheksa paiku Aadami külla talirapsi koristama.


«Lõikusaeg on kõige ilusam aeg,» muheles Juhan Ojamaa keskpäeval ja paistis, et kollase põllulaeva aknaklaasile sadanud esimesed vihmapiisad ei rikkunudki ta tuju. «Tänavu algas koristus küll hiljem kui tavaliselt, aga saak tõotab ilus tulla.

Peaasi, et vihm vilja kvaliteeti ära ei riku.»

Talirapsi hakkas ta koos kolleegidega koristama juuli viimasel päeval, aidakaalus tuleb saagiks oma neli tonni hektarilt. Farmbalti talinisupõldudele pole kombainid veel jõudnud.


Vara vallas 1600 hektaril rapsi ja teravilja kasvatava tulundusühistu Kaarli kombainid sõitsid rapsipõldudele juuli lõpus, läinud nädalal hakati talinisu koristama. Nüüd on laias laastus viiendik saagist võetud. «Talinisusaak on meil väga hea,» ütles TÜ Kaarli juht Madis Avi.

Väga ilusa saagi ehk punkrikaalus 7–8 tonni hektarilt on andnud talinisu «Ada», talinisu «Ramiro» on veidi tagasihoidlikumalt kasvanud. Kui ilm lubab, sõidavad Kaarli kombainid homme-ülehomme rukkisse.

«Rukis on kah ilus, oma viis tonni hektarilt peaks ära tulema,» märkis Madis Avi. «Kui ilm laseb saagi kenasti ära koristada, on meie põllumehed omadega mäel, sest vilja hinnad on head. Kui aga nüüd sadama pöörab, siis läheb vilja kvaliteet käest ja hind kukub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles