Avariiderohke ristmiku märgistus paneb kukalt kratsima

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse-Veski ristmik Baeri tänava poolt lähenedes.
Näituse-Veski ristmik Baeri tänava poolt lähenedes. Foto: Politsei

Veski ja Näituse ristmik Tähtveres on tõenäoliselt üks õnnetusterohkemaid paiku Tartu linnas. Autojuhid möönavad, et segadust võib tekitada ka liiklusmärkide vastuolu ristmiku ees.

Liikleja Aivar Põllu viitab Postimehele saadetud arupärimises, et liiklusmärgid ristmiku ees võivad olla omavahel vastuolus ning tekitada liiklejates segadust.

«Kellele peaks peale peatumist andma teed, kui tegu on samaliigiliste teede ristmikuga? Kui tekkib avariiolukord, kes jääb süüdlaseks?»

Enne ristmikku on üleval liiklusmärgid «Stop» ning «Samaliigiliste teede ristmik». Liikluseeskiri näeb ette, et stoppmärgi juures tuleb alati peatuda ning anda teed peateel liikuvale sõidukile. Samaliigiliste teede puhul peab aga lähtuma parema käe reeglist.

Täpsemaid selgitusi jagab Lõuna prefektuuri liikluskomissar Enn Virk:

Tartu linnas Baeri tänava poolt sõites mööda Näituse tänavat Veski tänava suunas on tõesti liiklusmärk «Stop» - (Peatu ja anna teed) enne ristmikku. Märk on juhtide tähelepanu äratamiseks, kuna antud ristmikul on tunduvalt suurem liiklusõnnetuste toimumissagedus kui mujal.

Antud suunas sõidukiga liikudes on ristmikule lähenedes nähtavus tugevasti piiratud paremalt läheneva sõiduki suhtes. Enne ristmikku 15 meetri kaugusele on paigaldatud liiklusmärgid «Sõit ühesuunalisele teele» ja «Samaliigiliste teede ristmik», mis tähelepanu äratamiseks pimedas on ümbritsetud helkurribaga lisatahvliga «Õnnetusoht».

Lisaks on teekattele ära märgitud enne ristmikku , et ees ootab samaliigiliste teede ristmik ja ristmikule sõiduteede lõikumisala.

Seda kõike ainuüksi sellepärast , et liiklusõnnetuste ohtu minimaliseerida ja äratada juhtide tähelepanu tee andmiseks.

Ristmikul, kus kõigi harude ette on pandud liiklusmärk «Stop» (Peatu ja anna teed), peab juht andma teed paremalt lähenevale või paremal asuvale juhile.

Sel juhul on eelnevalt hoiatatud liiklusmärgiga «Samaliigiliste teede ristmik», nagu ka antud kohas. Erinevate märkide paigaldamist just sel moel kasutatakse reeglina kohtades, kus juhtub tavapärasest enam õnnetusi. Nende eesmärk on äratada tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles