Õlitõrje Aardlapalus seisab veel nädalaid

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õilireostuse kõrvaldamine Aardlapalu prügilas.
Õilireostuse kõrvaldamine Aardlapalu prügilas. Foto: Sille Annuk

Ligi neli nädalat tagasi endises Aardlapalu prügilas katkenud õlireostuse kõrvaldamine võib jätkuda alles augusti lõpus või hiljemgi, sest Tartu linn laseb teha lisauuringu reostuse ulatuse selgitamiseks.

KMG Inseneriehituse ja Epler & Lorenzi ühispakkumine reostuse tõrjeks ligi poole hektari suurusel alal hõlmas umbes 9000 kuupmeetrit nõukogude ajal saastatud pinnast ning pidi lepingu järgi maksma ligi 900 000 eurot. Töö kestuseks rehkendati umbes pool aastat.

Eesmärk sel aastal reostus kõrvaldada ning 900 000 euroga mäele saada tõenäoliselt luhtub, sest ligi neli nädalat tagasi avastas KMG Inseneriehitus, et reostus ulatub märksa sügavamale, kui väitis firma Kobras eeluuring.

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ei söandanud esialgu väita, et Kobras tegi oma töö puudulikult. Epler & Lorenz on linnale lubanud, et püüab selle nädala lõpuks panna kokku programmi, mitmes kohas ja kui sügavale uued proovipuurimised teha.

«Üheski Aardlapalu seirekaevus, mida on seal viis, pole seni reostust täheldatud,» kinnitas Haak. «See tähendab, et reostust tuleb asuda likvideerima väga ettevaatlikult. Seda enam, et seal all on surveline põhjavesi.»

Kui kalliks reostustõrje lõpuks läheb, Rein Haak oletama ei hakanud. «Ega enne seda selgemaks saagi, kui linnale esitatakse kinnitamiseks lisauuringute kava,» selgitas Haak. «Riigihankega said ühikhinnad paika, aga kui palju ühikuid juurde tuleb, me muidugi praegu ei aima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles