Ühiselamud täituvad ootuspäraselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja tudengi tuba Narva mnt 25 tornühiselamus.
Selline näeb välja tudengi tuba Narva mnt 25 tornühiselamus. Foto: Kristjan Teedema

Nädalapäevad tagasi algas avalduste esitamine Tartu Üliõpilasküla ühiselamutesse. Esimese nädala jooksul on laekunud 835 avaldust.

Tavapäraselt kõige rohkem avaldusi esitati esimesel päeval. Tartu Ülikooli esmakursuslaste kohataotluste vastuvõtt algas 24. juulil traditsiooniliselt juba südaööl Tartu Üliõpilasküla veebis. Üliõpilasküla majutusjuhi Janika Hango sõnul on digitaalne vastuvõtt kulgenud ka kõige kiiremal ja koormatumal ajal tõrgeteta.

«See avalduste arv ei tähenda, et kohata oleks 835 inimest. Mõni on jõudnud kolm korda ümber mõelda ja esitanud uue avalduse. Aga ka näiteks juba lepingu sõlminud on teinud uue avalduse, ootamaks ühekohalist tuba.»

Kõige nõutumad ongi ühekohalised toad, mida Hango sõnul ei ole esmakursuslastele pakkuda. «Praegu on meil üldjärjekorras 784 avaldust, nende hulgas ka nende esmakursuslaste omad, kes ei ole veel lepingut sõlminud. Digitaalselt on lepingu juba sõlminud 230 tudengit, mis on veidi üle poole tehtud pakkumistest.» Aasta ringi on järjekorras umbes 300 avaldust.


Varasemast vähem kohti

Enamik lepingutest sõlmitaksegi digitaalselt ning kohapeal käiakse üsna vähe. Küll aga soovitab Hango kohale minna neil, kes valivad elamiseks remontimata maja. «Kindlasti tuleks tulla ja tuba enne üle vaadata, kas tingimused on ikkagi need, millega ollakse arvestanud ja mis on vastuvõetavad.»

Hango sõnul on tänavu ühiselamutes pakkuda veidi üle 500 koha, mullusest pisut vähem. Põhjusena tõi ta välja, et nad pakuvad teist suve järjest üürnikele võimalust jätta suveks üürileping kehtima, aga kui tuba suvel ei kasutata, ei tule kommunaalkulude eest maksta.  

Hango paneb südamele, et pakkumisi ei maksa väga kergekäeliselt tagasi lükata. «Me ei tee nalja pärast pakkumist näiteks tudengi eelistusjärjekorras kolmandaks märgitud majja, ju siis ei olnud esimesse ja teise enam midagi pakkuda.»

Miks eelistab tudeng üürikorterile ühiselamut? «Meie eeliseks on, et enamik maju asub kesklinnas. Samas piirkonnas korterit üürida ei ole tudengile taskukohane. Ja mis lapsevanematele eriti meele järele – siin ei saa üürileandja tulla suvaliste jaburate nõudmistega,» selgitas Hango.

Odavam ja muretum

Anna Põld, eesti keele ja soome-ugri keeleteaduse 3. kursuse tudeng elab Narva mnt 89 renoveerimata ühiselamus. «Põhiliselt elan siin hea asukoha ja taskukohasuse pärast. Aga ka sellepärast, et siin saab toa kujundada enda maitse järgi.

Samuti vabamalt võtta kui mujal ühikates.»
Katerina Romaševski, arstiteaduse 3. aasta tudeng, eelistab elada aga Nooruse renoveerimata ühiselamus, sest seal on hea odav ja muretum kui korteris, kus võivad omanikud omavoliliselt tegutseda ja kehvasti koostatud lepingu korral päevapealt välja tõsta.

Tartu Üliõpilaskülal on praegu kaheksa ühiselamut. Kõige populaarsemad on Hango sõnul Tiigi ja Pepleri tänava majad.

Tänavu tehakse üliõpilaskülas uuendusena Narva mnt 27 majale pesumasinaruum, varem pidid selle elanikud käima pesu pesemas kõrvalmajas, Narva 25 pesuruumis. Samuti suurendatakse mõlema maja jalgrattaruume.

Teiste ülikoolide tudengid saavad avaldusi esitada sügisest, kui on näha, et Tartu Ülikooli esmakursuslased rohkem avaldusi ei esita. 

Kas teate?

Ühiselamud
• Tartu Üliõpilaskülal on kaheksa ühiselamut.
• Kõrgeim üürihind on Pepleri ühiselamus, kus ühe koha keskmine üüriarve on 94 eurot kuus.
• Madalaim üür on Narva 89 ühiselamus, keskmiselt 43 eurot kuus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles