Tuulispask ja äike tuuseldasid Tartumaal elektriliine

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Vara vallas Tammistu-taguses Tähemaa külas korraldas tromb pühapäeva õhtul paraja põrgu: betoonist elektripostid murdusid nagu pliiatsid, eterniitplaadid lendasid, lahtikistud puuoksad peksid sisse aknaruute ja endise postiljoni Inge Põdersalu (pildil purunenud õhuliini kõrval) tööriistakuuriks kohandatud laut rebenes sidemeist lahti.

«Laut läheb lammutamisele, seal pole midagi parata,» kahetses Põdersalu.
Iseäranis häiris eilseks ligi kaks päeva vooluta olnud Põdersalu, et OÜ Elektrilevi pole talle ja veel kahele naabrile umbkaudseltki vihjanud, millal elektri tagasi saab. Kuuest pühapäeval vooluta jäänud majast kolm ühendasid elektrimehed tema sõnul võrku tagasi esmaspäeva õhtuks.


«Ka ühele naabrile, kes elektrit tagasi ei saanud, saatsid nad esmaspäeva õhtul sõnumi, et teil on elekter tagasi,» ironiseeris Põdersalu. «Toit rikneb, aga mingit infot, millal asi korda saab, ei ole.»
OÜ Elektrilevi kodulehe elektrooniliselt kaardilt võis eile õhtupoolikul enne nelja lugeda, et Tartumaal on rikke tõttu rivist väljas veel 18 alajaama ning vooluta 103 majapidamist.

Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti tunnistas, et kaart eksitab, kuid ei osanud öelda põhjust: tegelikult oli elektrita majapidamisi Tartumaal järel 30.

Sama kaardi järgi viisid välgunooled (väikesel pildil esmaspäevaõhtune välk Tartu Forseliuse kooli taustal) või rajutuuled Tartumaal pühapäeval väljalülitumiseni lausa 242 alajaama, Kutti kinnitusel oli aga tegelikult pühapäeva ja esmaspäeva peale kokku 102 alajaama väljalülitumist. Elektrita jäi 8516 majapidamist.

«Liinidele kukkunud puud, katkenud elektriliinid ja tormi tõttu purunenud jaotusseadmed,» loetles Kutti tooni andnud purustuste liike.

Tähemaa küla toitva Puusepa alajaama kohta seisis Elektrilevi kaardil info, et katkestuse lõpu aega pole teada. Kaarel Kutti selgitas, et kuigi rikkeliste katkestuste korral kirjutab juhtimiskeskus tihti kaardile ka katkestuse prognoositava lõpu, oleks ennustamine paljudel juhtudel eksitav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles