Malevlased tegid linna peal kära

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitte «Ka-lev, Ka-lev!» vaid «Ma-lev, Ma-lev!» ja kolm kohustuslikku käteplaksu sõnade vahel – nii kõndis seltskond noori täna Tartu kesklinnas, kandes käes loosungeid, mis kutsusid malevasse ning olema ka muidu aktiivsed.

Kolm nädalat töötasid 15 Tallinnast pärit noort, vanuses 15 – 18, Põlvamaal Marjamaa talus, korjates maasikaid, vaarikaid ning kultuurmustikaid. «Ei mingit internetti ning üsna vilets mobiililevi,» kirjeldas olusid rühmajuht Hanna-Mari Kirs. Vaatamata sellele ei igatse ükski neist noortest linna tagasi. Üksnes pesu tahaks pesta, tunnistasid mõned.

Toit ja elamine oli tööandja poolt. Tublimad teenisid üle 10 euro päevas, kinnitas teine rühmaülem Keiu Telve. Teenitavast summast märksa tähtsamaks pidasid noored aga uusi sõpru, laagrimelu ning saadud kogemusi. Nende sõnul oleks patt suve lihtsalt niisama maha magada.

Tartu kesklinnas otsisid noored kontakti eakaaslastega, et süstida neissegi malevavaimu ning jutustada põnevaid laagrilugusid. Kui Tallinnas täitusid malevakohad registreerimise avapäeval poole tunniga, siis Tartust võetakse Õpilasmalevaga ühendust harva, nentisid rühmajuhid.

Emajõelinnas jagati lendlehti, mängiti pirogovi platsil võrkpalli ning korraldati rongkäik, kus kanti ööl vastu tänast valminud loosungeid. Raeplatsil lauldi aga legendaarset malevalaulu «Maasika Klaarika».

Marjamaa talu on andnud suvel malevlastele tööd juba kümme aastat. Tallinna õpilasmalevlased osalesid näiteks nii heakorratöödel kodulinnas aga ka Lõuna-Eesti külades tõsist maatööd tehes. «Kui tihti Tallinna noor ikka Lõuna-Eestisse satub,» tõi Telve välja veel ühe positiivse külje. Nii tööandjaid kui ka õpilasi soovivad malevaliikumise eestvedajad kaasata aga järjest rohkem.

Tartu noored lõid kaasa näiteks laululava pinkide värvimisel aga püstitasid ka noortetelgi Küüni tänavale.

Rühmajuhtide sõnul kasvatab malev noortes lisaks tööharjumusele veel teisigi eluks vajalikke oskusi. Näitena tõid nad, kuidas noored ühel hetkel avastasid, et keegi teine nende eest ei korista ning et nad peavad seda ise tegema. Maleva lõpupäevil polnud heakorraga enam mingeid probleeme.

Erinevate ürituste käigus saavad noored avaneda, et kombata just oma tugevamaid külgi. Ühel õhtul kavas olnud prügikottidest õhtukleitide meisterdamine tõi mitme noore ande efektselt välja.

Kokkuvõttes lähevad kõik laagrilised koju ilusate mälestustega, kuid ka julgematena ja osavamatena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles