Tartu endise abilinnapea talu läheb haamri alla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIAga 2005. aastal rajatud vähitiikide pärast kohut käinud Aksel Kivi peab tagasi maksma üle 200 000 euro põllumajandustoetusi. Nõude rahuldamiseks paneb kohtutäitur Kivi talu müüki.
PRIAga 2005. aastal rajatud vähitiikide pärast kohut käinud Aksel Kivi peab tagasi maksma üle 200 000 euro põllumajandustoetusi. Nõude rahuldamiseks paneb kohtutäitur Kivi talu müüki. Foto: Sille Annuk

Vastavalt kokkuleppemenetluses lahenenud kohtuasjale endise Tartu abilinnapea Aksel Kivi ning Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) vahel tuleb ettevõtjal tagasi maksta enam kui 200 000 eurot vääriti kasutatud põllumajandustoetusi.

Juunikuus otsustas kohus, et varem reformierakonda kuulunud Kivi esitas endaga seotud turismitalu arendades teadlikult valeandmeid. Kivile mõisteti 11 kuud ja 28 päeva tingimisi vangistust kolme aasta pikkuse katseajaga. Lisaks sellele tuleb tal rahuldada PRIA tsiviilhagi summas 208 090 eurot ning 34 senti.

Hiljuti jõustunud kohtuotsusega läheb Kivi puhketalu kinnistu müüki kui kuriteoga saadud vara. Isegi kui kohtutäitur ei teeni kinnistu müügiga PRIA nõutavat 208 000 eurot, peab Kivi maksma ära ka ülejäänud summa. Müüki läheb ka Kivi enda eluase, mille ta rajas Kivi talu kõrval asuvast vähkide haudemajast.

Otsusest nähtub, et Kivi leppis OÜ Kivi Forellipüük nimel ehitajatest töövõtjatega kokku tegelikkusest suuremate summade kulumise PRIAle esitatavates dokumentides. Kokkuleppel tellijaga jätsid ehitajad osa aruandes märgitud tööst tegemata, kuid kuna PRIA-le esitatud kuludeklaratsioonides näidati tegelikust investeeringu teostamise hinnast suuremat hinda, oli Kivil võimalik investeering teostada sisuliselt ilma kohustusliku omafinantseeringuta või minimaalse omafinantseeringuga.

Selleks, et peatöövõtjad saaks taotlustes näidatud ja tegeliku ehitamise hinna vahe Aksel Kivile tagasi maksta, asutas Kivi spetsiaalselt selleks Kiviaia osaühingu. Tegelikkuses asutatud ettevõte mingeid ehitustöid ei teinud. Peatöövõtjate OÜ Kiviaia kontole kantud
raha võttis Aksel Kivi suures osas sularahas välja ning kandis selle OÜ Kivi Forellipüük
arvelduskontodele.

OÜ Kivi Forellipüük arvetele kantud raha kasutas ta edaspidi osaliselt omafinantseeringu näitamiseks järgmiste investeeringuobjektide juures.

Kokku püüdis Aksel Kivi PRIA-lt välja petta 8 003 201 krooni, millest PRIA maksis reaalselt välja 7 591 869 krooni.

Talu investeeringuobjektid on kajastatud OÜ Kivi Forellipüük bilansis materiaalse põhivarana, jättes sellega PRIA ametnikele mulje, et rajatud objektid kuuluvad OÜ-le Kivi Forellipüük. Tegelikult kuulusid bilansis kajastatud hooned ja maa Aksel ja Svea Kivile, mis olid kasutusrendi alusel antud rendile OÜ-le Kivi Forellipüük.

Kohus otsustas, et tegelikult taotles ja sai PRIA-lt toetust Aksel Kivi kui eraisik. Samas ei kuulu eraisikud toetusi saavate isikute ringi ning saadud toetuste alusel on Aksel Kivi rikastunud.

Õigusemõistja tuvastas, et ettevõtja on sarnasel moel põllumajandustoetusi kasutanud nii Kivi talu rekonstrueerimisel ja tehnorajatiste ehitamisel, vähitiikide rajamisel, kui ka sauna ja vähkide haudemaja ümberehitustöödel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles