Noored kraamisid Äksi kalmistut

Katre Tatrik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrveküla malevarühma noorteliidri Triinu Egliti (paremal) ja malevlase Elo Lättemäe reha ja kõblas ei jätnud Äksi kalmistul hooldamata hauaplatsidele ühtegi rohuliblet alles.
Kõrveküla malevarühma noorteliidri Triinu Egliti (paremal) ja malevlase Elo Lättemäe reha ja kõblas ei jätnud Äksi kalmistul hooldamata hauaplatsidele ühtegi rohuliblet alles. Foto: Kristjan Teedema

Noored malevlased müttasid kaheksa päeva Äksi surnuaias Tartumaa piiril. Rügasid neli tundi päevas, hinges soov teha head – korrastada hauaplatsid, mille eest keegi enam hoolt ei kanna.

«Hakkad peale ja sul on selline kõrge rohi ees,» tõstis malevlane Elo Lättemägi käe puusade kõrgusele. «Siis sukeldud sinna ja hakkad otsast pihta,» kirjeldas neiu, kuidas algab töö hooldamata hauaplatsidel.

Noorteliidrid eeskujuks

Kalmistu ääres kõrgus mahalõigatud võsa hunnik ja ootas hakkpuiduks saamist. Maleva komandör Anneli Kumar rääkis, et võsa on maha võtnud poisid ja juurikadki haudadelt välja juurinud. Selle peale protesteeris Lättemägi: «Mis poisid, meie saagisime ka eile võsa!»

Elo Lättemägi rohis parasjagu koos Triinu Eglitiga hauaplatsi. Tüdrukute sõnul tekitab kalmistul töötamine neis meeldiva tunde, sest nad saavad nii kellelegi head teha.

Kella järgi oli nende viimane tööpäev küll läbi, kuid nemad on sellised, et mitte üks lible ei tohi jääda, rääkis komandör Kumar, kui nägi tööhoos tüdrukuid.

Teised olid juba tööga ühele poole saanud ning ootasid maleva lõpetamiseks toodud morsi ja kringli järjekorras.

Triinu Eglit on malevas üks kahest noorest liidrist, kes on läbinud koolituse ning on rühmas komandöri ja kasvatajate käepikenduseks. Ta rääkis, et kuigi ta on juba seitsmel suvel andnud malevates endast alati parima, tundis ta tänavu erilist vastutust. «Noortele tuleb silmad ette anda, et nad ikka järele teeks,» muigas Eglit.

Kalmistuvaht kiidab

Noorte keskel jalutas ka kollases malevasärgis kalmistuvaht Ahto Pahka. Särgi oli ta saanud noortelt eelmisel päeval sünnipäevaks ja kandis seda nüüd uhkusega.
Pahka pani vasaku käe südamele ja ütles: «Väga ilusti tehtud!» Jutt käis Äksi kiriku esimese õpetaja hauast, mille noored teiste hulgas korda tegid.

MTÜ Öökull Kõrveküla rühma 29 noort lõpetasid maleva ja korrastustööd Äksi kalmistul reede lõunaks. Nad olid kahe nädala jooksul peale surnuaia korrastanud ka Kõrveküla kooliaeda, lasteaia põõsaaluseid ja Raadi mõisa vibuväljaku ümbrust.

Viimasel töötunnil ei näidanud ükski 15–19-aastastest väsimust välja. Neil oli komandöriga kokkulepe, et maleva viimasel ööl antud vabadus kauem juttu ajada ei tohi järgmise hommiku tööd segada.  

Arvamus

Kaur Kadak,
Malevlane (16)  

Mu vend käis ühel aastal siin malevas, kuid sel aastal ta ei tulnud. Mõtlesin, et tulen proovin ise. Olen malevas esimest korda, aga järgmisel aastal tahan kindlasti tagasi tulla.

Siin on hea seltskond. Ma ei tundnud tulles kedagi, aga nüüd saan kõigiga hästi läbi. Töö on ka hea ja palk on vastav. Teenin siin kahe nädalaga sada eurot. Läheme varsti perega Albaaniasse puhkama ja siis saan seda raha reisil laristada.  

Anneli Kumar
Kõrveküla malevarühma komandör

Olen juba üheksandat aastat Kõrveküla maleva komandör ja minu käest küsitakse tihti, miks ma seda teen. Sellel on tegelikult mitu põhjust. Noored on nii lahedad. Nendega koos olemine on nii tore aeg suvest.

Ja mulle väga meeldib, et me saame vallas midagi ära teha – midagi suurt ja silmaga nähtavat. Ka noortele on see õpetlik kogemus. Kui nad näevad enda tehtud töö tulemusi, on nad selle üle uhked ja oskavad hiljem neid asju paremini hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles