Maaülikooli kloonimisprojekt sai EASi toetuse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloonimise aitab teadlastel kasvatada tervistavat piima andva lehma.
Kloonimise aitab teadlastel kasvatada tervistavat piima andva lehma. Foto: SCANPIX

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas 15,4 miljoni krooniga toetada Eesti Maaülikooli kloonimisprojekti, millega teadlased tahavad jõuda transgeense lehma kloonimiseni. Veise piimal on aga juba meditsiiniliselt kasutatavad tervendavad omadused.


Nime «Kloonimise tehnoloogia väljatöötamine biotehnoloogiliste ravimite saamiseks transgeensetelt veistelt» kandva projekti eesmärk on välja arendada kloonimise tehnoloogia, mis võimaldab luua geneetiliselt identseid, transgeenselt modifitseeritud veiseid, kelle piimast saab toota erinevaid meditsiinilistel eesmärkidel kasutatavaid valgulisi aineid (peptiide), kirjutab maaülikooli veebileht.



Tulemused leiaksid kasutamist eelkõige ravimitööstuses tootearenduse eesmärkidel, kuid pikemas perspektiivis on võimalik projekti tulemust kasutada ka näiteks tõuaretuses.



Kloonimisprojekti ettevalmistus algas EMÜ agrobiotehnoloogia arenduskeskuse toel 2007. aastal, mil alustati eeluuringuga. Käesoleva projekti tegevused algavad tänavu aprillis ning lõpptulemusteni planeeritakse jõuda 2014. aastaks.



Projekti kogumaksumus on 25,9 miljonit krooni, millest EAS-i toetus moodustab 15,4 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles