Suvepilt: näitlejad mängivad nii kaldal kui ka vees sõda ja rahu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Paasmäe

Pühajärve ääres ei ole alati valitsenud rõõm ja rahu, aeg-ajalt on seal ka mässatud. 171 aastat tagasi puhkes Pühajärve mõisas talupoegade ülestõus, mille ajendas eelmise aasta viljaikaldus.

Levima hakkasid kuuldused, et Venemaal jagatakse tasuta maad ja et seal on muld palju viljakam. Mõisast väljarändamiseks luba aga ei antud. Talupojad hakkasid meeleheitest mässama, ülestõusu surus maha sõjavägi.

Lavastaja Andres Dvinjaninov on noid ammuseid aegu meenutades rajanud Otepää Suveteatri ja tellinud Peep Pedmansonilt näitemängu «Pühajärve sõda ja rahu». Seda saab vaadata alates tänasest kaheksal korral Pühajärve idapoolses servas Poslovitsa rannas, mis selleks puhuks on talgutel korrastatud ja võsast puhastatud.

Silver Vahtre on kujundanud mänguplatsi nõnda, et osa ulatub järve kohale ja osa rannale. Näitlejatel tuleb ka ujuda ja paadiga sõita. Pillimees Mihklit ja tema armastatut mängivad Simeoni Sundja ja Marianne Kütt (esimesel pildil) ning saksa mõisaprouat ja eestlasest kroonumõisnikku Ingrid Isotamm ja Jüri Lumiste (teisel pildil).

Osalevad ka Hannes Kaljujärv, Andres Dvinjaninov, Toomas Täht jt. Lavastaja Dvinjaninov nimetab lavastust lõbusaks kurbmänguks lauludega, mida esitavad Kaunimate Aastate Vennaskond ja teised trupi liikmed. Lavastus kajastab küll ajalugu, aga see on lavastaja sõnul suvine ajalookäsitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles