Tartu palub parkimiskellade valetõlgenduste tõttu seadust muuta

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimiskell.
Parkimiskell. Foto: Margus Ansu.

Tartu linnavalitsus saatis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja, milles teeb ettepaneku muuta liiklusseadust reguleerimaks parkimise algusaja tähistamist.

Nimelt on Tartu linnal ja liiklejatel olnud probleeme kahe osutiga parkimiskelladest üheselt arusaamisega. Linna väitel tekitab probleeme osutitega parkimiskellal oleva aja tõlgendamine juhtudel, kus sõiduki juht ei ole parkimiskellale aja märkimisel lähtunud mehhaanilise kella tööpõhimõtetest.

Mehhaanilise kella tööpõhimõte tähendab, et kellaaja lugemisel hinnatakse mõlema osuti asukohta. Kella väike osuti tuleks parkimiskellal asetada eelneva ja järgneva tunni vahele samasuguses ulatuses, kui on tunni raames liikunud minutiseier.

Parkimiskontrolöride tööd raskendavat asjaolu, et kellaaja märkimisel osutitega parkimiskellal esineb hulgaliselt ebatäpsusi, eksimusi ja arusaamade paljusust.

Osutitega parkimiskella märkimisel lähtutakse digitaalse kella tööpõhimõtetest. Näiteks kellaaja 13.55 märkimisel asetatakse tunniosuti numbrile 1 ja minutiosuti 55 minuti peale, mistõttu olevat sagedased vaidlused, kas kellale on märgitud kellaaeg 13.55 või 12.55.

Sagedasti esinevaks vaidlusteemaks on pooltunni märkimine. Näiteks kellaosutite asetusega, kus tunniosuti on numbril 12 ja minutiosuti 30 minuti peal, väidetakse märgitud aeg olevat nii 12.30 kui 11.30, mis ei ole mehhaanilise kella tööpõhimõtteid arvestades korrektne kummalgi juhul.

Perioodil 2009.-2011. aastani oli Tartu Linnavalitsusel 11 kohtuasja, milles vaidlustati kontrolöri poolt fikseeritud mitteüheselt mõistetav parkimise algusaeg.

«Osutitega parkimiskella märkimise põhimõttena tuleks lähtuda mehhaanilise kella tööpõhimõtetest,» leiab linn ning teeb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku täiendada liiklusseadust.

Ettepaneku kohaselt kohustaks seadus parkijaid parkimise algusaja tähistamiseks kasutama vaid kirjalikku meetodit (n-ö pliiatsi-paberi meetod) ja/või ühe osutiga parkimiskella või kohustaks parkijaid parkimise algusaega märkima üheselt mõistetavalt ehk mehhaanilise kella tööpõhimõtetest lähtuvalt.

«Seadusemuudatus tagaks selguse parkimisjärelevalve teostamise põhimõtetes, hõlbustaks parkimisjärelevalvet teostava isiku igapäevast tööd tasuta parkimisaja kasutamise kontrollimisel, suurendaks õiguskindlust ja vähendaks vastava valdkonna õigusvaidlusi,» väidab linn.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ei olnud veel ettepaneku suhtes seisukohta võtnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles