Asjatundjad peavad Tartu triatloni raskeks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnatriatloni jälgib ka rahvusvaheline delegatsioon. Vasakult Benjamin Price Hispaaniast ja Eugene Kraus Luksemburgist.
Tartu linnatriatloni jälgib ka rahvusvaheline delegatsioon. Vasakult Benjamin Price Hispaaniast ja Eugene Kraus Luksemburgist. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnatriatloni korraldamist jälgima saabunud Club La Santa treener ning endine tipptriatleet Benjamin Price Hispaaniast kinnitas, et kiirelt voolavas jões korraldatakse triatloni ujumisdistantse maailmas väga harva.

«Ujumine on kindlasti kiirem, kuid väga tehniline,» leidis Price. Ta selgitas, et võistlejail tuleb arvestada veekeeriste ning kalda lähedusega, otsida kiirema vooluga kohti ning lõppkokkuvõttes võib see väsitada sportlast palju rohkem kui seisvas vees ujumine.

Tartu linnatriatloni peakorraldaja Ain Alar Juhanson lisas omalt poolt, et vesi Emajões on praegu 18 kraadi soe, mis on triatloni läbiviimiseks piisav. Mõistagi võivad soovijad kasutada ujumisülikondi. Kiiremad ujujad jõuavad 1,6-kilomeetrise distantsi läbida umbes 19 minutiga, ennustas Juhanson.

Et veetase Emajões on mullusuvisest vähemalt 70 sentimeetrit kõrgem, ei pidanud olema ohtu end ka Kaarsilla all mõne kivi otsa kriimustada. Peakorraldaja kinnitusel ujus ta mullu madalama veetasemega kõik sillaalused läbi ning veendus ettevõtmise ohutuses.

Ujumisest vaat et raskemakski katsumuseks peab Juhanson rattasõitu. Tipptegijad suudavad rattadistantsi läbida kiirusel 40 km/h. «Kui sellel sõidul keegi 40 minutiga vahetusalasse jõuab, on ta väga kõva rattur.»

Ringi Tartu linnas ning mööda Narva maanteed välja Aovereni tuleb läbida kaks korda. Tõusumeetreid koguneb rattasõidul omajagu, sest läbida tuleb rasked tõusud Jakobi ja Narva mäel ning Aovere lähistel Inglimäel.

Jooksurada, mis kulgeb ümber Anne kanali ja kesklinnas, lookleb mööda siledat maad.

Tartusse on juba saabunud ka Rahvusvahelise triatloni liidu esindaja Eugene Krause Luksemburgist, kelle ülesanne on kontrollida võistluste korraldamise taset. Nimelt soovib Juhanson tuua tulevaks suveks Tartusse juba maailma karikaetapi ning seetõttu kutsuti kohale ka kõrged külalised. Krause ise kinnitas reede õhtul Postimehele, et seni nähtu põhjal on ürituse korraldus igati tasemel.

Esimene Tartu triatlon on praktiliselt välja müüdud ning kõik 600 tellitud medalit leiavad endale ka omaniku, usub Juhanson. Homme peetava lastetriatloni kohad on kõik täis. Igamehetriatlonile pühapäeva hommikul on end kirja pannud 138 inimest, kuid registreeruda saab ka homme. Peakorraldaja sõnutsi on nimede kirjapanek käinud nagu eestlastel ikka - alguses ei saa vedama, kuid viimased päevad on toonud hulga uusi registreerujaid ning järele jäänud 60 koha täitmisega muret tekkida ei tohiks. Põhidistantsile pääseb 300 sportlast ning seal on 236 kohta täis.

Rajale lähevad Eesti tugevamate hulka kuuluvad Aleksander Latin, Hans Korman ja Kaidi Kivioja. Et võistlus on ühtlasi ka Balti karikaetapp, võistlevad Tartus ka Läti, Leedu, Venemaa ja Valgevene parimad triatleedid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles