Hansapäevadega tuleb Tartu südalinna ka triatlon

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Mill Triathloni peakorraldaja Ain-Alar Juhanson ja sekretariaadi juht Aivi Värv sättisid eile stardimaterjale.
Tartu Mill Triathloni peakorraldaja Ain-Alar Juhanson ja sekretariaadi juht Aivi Värv sättisid eile stardimaterjale. Foto: Kristjan Teedema

Nädalavahetusel võetakse Tartu kesklinnas esimest korda mõõtu triatlonis. Laupäeva pärastlõunal asuvad võistlustulle lapsed, pühapäeval saavad sobiva raja läbida profisportlased ja harrastajad.

Eile ennelõunal olid korraldajatel käed-jalad tööd täis. Peakorraldaja Ain-Alar Juhanson jõudis Tartu Postimehega vahetada vaid paar üksikut lauset, kui taas telefon helises. Sekretariaadi juht Aivi Värv nentis naerdes, et ega ta isegi jõua Juhansonilt vajalikku teavet kätte saada, sest mehe mobiil on pidevalt punane.

«Toomegi nüüd triatloni kesklinna, et ka kõik hansapäevalised saaksid võistlevaid mehi ja naisi jälgida ja ergutada,» rääkis triatlonikuulsus Ju­han­son põhjusest, miks otsustati spordisündmus Tartu keskmesse tuua.

Huvilistel soovitab ta koha sisse võtta võistluskeskuses, kus on tribüün 200 inimesele ja LED-ekraan, mis vahendab rajal toimuvat, või hoopiski raja kõrval, kus saab näha kõige vahetumaid emotsioone. Üheks atraktiivseimaks kohaks nimetas ta Jakobi mäe tõusu.

Ujumine jões

Harrastajatele mõeldud A. Le Coq Tartu igamehetriatlonil peab ujuma pool kilomeetrit, sõitma rattaga ühe 20-kilomeetrise ringi ja jooksma viis kilomeetrit.

Pikema distantsi valinud ujuvad mööda Emajõge poolteist kilomeetrit, sõidavad rattaga 40 kilomeetrit ehk kaks 20-kilomeetrist ringi ja jooksevad samuti kaks viiest tiiru.

Seekord ujutakse Emajões ja sarnaselt Tartu GP-d sõitvate profiratturitega peavad triat­leedidki võitlema Jakobi mäe tõusuga. Pärast seda kulgeb rattarada mööda Narva maanteed Aovere ristini ja tagasi ning joostakse mööda jõe ja Anne kanali äärseid kergliiklusteid.

Juhanson on varem triat­lone korraldanud Paides ja Valgas, kuid need olid tehtud osaliselt linna piires.

Võistluse linnakeskmesse toomise idee sai alguse maailmakuulsatest New Yorgi ja Lon­doni linnatriatlonidest ning lõpliku tõuke andis Tartu linnapea Urmas Kruuse ettepanek pärast Tristar 2011 triatlonil osalemist teha ka Tartu kesklinnas triatlonivõistlus.

Tartu Mill Triathlon on ka üks etapp Eesti ja Balti karikavõistlustest, mis tähendab, et osalema on oodata rahvusvahelist seltskonda Lätist, Leedust, Venemaalt, Valgevenest ja Poolast.

Kuulsaimaks osavõtjaks nimetas Juhanson endist Suurbritannia olümpiakoondislast ning nüüd Lanzarotel resideerivat Benjamin Price’i. Kohale saabuvad ka Eesti tipud eesotsas Priit Ailti ja Kaidi Kiviojaga.

«Kaugem eesmärk on saada õigus korraldada Tartus Euroopa karika etappi ning harjutada inimesi Tartu etapil käima,» lisas Juhanson.

Eilseks oli triatloni distantsidele registreerunud ühtekokku 438 inimest, kuid huviliste arv üha kasvas. Korraldaja sõnas, et valmis ollakse vastu võtma 600 osalejat.

Liiklust piiratakse

Suurüritus toob endaga kaasa ka liikluspiiranguid. Vabaduse puiesteel võistluskeskuse ümbruses suletakse liiklus juba täna kell 16 ning tavapäraseks saab see alles esmaspäeva hommikuks. «Homme (täna – toim) hakkame vahetusala ehitama, seepärast on liiklus häiritud juba sellest ajast,» selgitas Juhanson.

Laupäeval on suletud Vabaduse puiestee ning Lai, Kloostri, Kroonuaia ja Jakobi tänav, pühapäeval lisaks neile veel Vene, Veski, Näituse ja K. E. von Baeri tänav ning Narva maantee kuni Aovere ristini.

Ujumistrasside pärast on piiratud ka veesõidukite liiklus Emajõel. Täpsemat teavet piirangute kohta saab sündmuse koduleheküljelt.

Tartu lastetriatlon

• 160 m ujumist, 2,5 km rattasõitu, 800 m jooksu.

• Ujumine algab ühisstardist Emajõe kaldal Atlantise restorani eest veest. Kõigil võistlejatel tuleb läbida 160 meetrit Emajões allavoolu kuni Tartu turuhooneni.

• Rattarada koosneb ühest 2,5-kilomeetrisest ringist Tartu linnas: Vabaduse puiestee – Lai tänav – Kloostri tänav – Kroonuaia tänav – Lai tänav – Vabaduse puiestee. Rattarada on liiklusele suletud ja kasutada võib ka MTB-rattaid.

• Jooks koosneb ühest 800 meetri pikkusest ringist, mis tuleb läbida päripäeva. Jooksu ja kogu võistluse finiš on Vabaduse puiesteel vahetusala ja võistluskeskuse vahel.

Vanuseklassid

• Lapsed E: 2003. aastal ja hiljem sündinud.

• Lapsed D: 2001. ja 2002. aastal sündinud.

• Lapsed C: 1999. ja 2000. aastal sündinud.

• Rada suletakse kell 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles