Maailma parimad noored füüsikud võistlevad Tartus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Tuleval nädalal saab Tartust maailma füüsikapealinn, sest just siis kogunevad Emajõelinna maailma parimad noored füüsikud. Kodukamaral peetaval rahvusvahelisel olümpiaadil esindab Eestit meie noorte füüsikute raskekahurvägi.

Tartu Ülikooli teatel peetakse esmakordselt Eestis 15.−24.juulini rahvusvahelist koolinoorte füüsikaolümpiaadi. Eesti võistkonda kuulub viis noort ja andekat füüsikut, kel varasematest võistlustelt ohtralt auhindu ette näidata.

Eestit esindavad sel võistlusel Tallinna reaalkooli 11. klassi poisid Jaan Toots ja Andres Erbsen, Vanalinna hariduskolleegiumi 8. klassi noormees Kristjan Kongas, Kaur Aare Saar Tallinna Inglise kolledži 11. klassist ning Viljandi C. R. Jakobsoni gümnaasiumi abiturient Tanel Kiis.

Kõigil neil on ette näidata mitmeid auhindu nii kodustelt ka rahvusvaheliselt ainevõistlustelt, näiteks tõid Jaan Toots ja Kaur Aare Saar mullu Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadilt koju kuldmedalid.

Ka füüsikute võistkonna mentorid - TÜ vilistlane, Marseille' ülikooli doktorant Mihkel Kree ja praegu Cambridge'i ülikoolis õppiv Taavi Pungas - on ise staažikad olümpiadistid. Kreel on hõbemedalid nii maailma füüsika- kui ka informaatikaolümpiaadilt, Taavi Pungas aga pälvis 2009. aastal kulla rahvusvahelisel keemiaolümpiaadil.

Tartusse koguneb 43. rahvusvahelisele koolinoorte füüsikaolümpiaadile (IPhO 2012) ligikaudu 400 last 82 erinevast riigist. Koos juhendajate, külaliste ja korraldajatega ulatub osalejate arv ligi tuhandeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles