Striptiis kohtus ilmutuspoeesiaga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatututvustuste õhtu stripiklubis avas Toomas F. Aru alias RoBin, kes esitas oma luuletusi koos strippariga posti ümber keereldes ja lavapõrandal väherdades.
Raamatututvustuste õhtu stripiklubis avas Toomas F. Aru alias RoBin, kes esitas oma luuletusi koos strippariga posti ümber keereldes ja lavapõrandal väherdades. Foto: Priit Salumaa

Kirjastus Jumalikud Ilmutused käis eelmise nädala lõpus kirjandust elavdamas raamatute esitlusega striptiisiklubis Tartus. Seesama (:)kivisildniku kirjastus tuleb eeloleval nädalavahetusel uurima humanismi Kavastus.

Luunja lähedal Kavastus kogunevad kirjanikud ja kirjandushuvilised laupäeval ja pühapäeval omalaadsele kirjandusfestivalile.

Festivali ühe peamise korraldaja, Luunja kultuurimaja direktori Toomas F. Aru teatel on need ühtlasi kirjastuse Jumalikud Ilmutused (JI) suvepäevad «Humanismi võimalikkusest loomariigi äärealal».

«See on kahepäevane vinge kultuuritrall, väga intensiivne kirjanduse, muusika ja kunsti kõigile avatud tasuta programm,» ütles ta.

Õhtu striptiisiklubis

Nädal tagasi sai Toomas F. Aru hakkama haruldase kirjandussündmusega. Nimelt tuli ta mõttele korraldada JI uute raamatute esitlus Tartus Laia tänava stripiklubis.

Hämarasse magusa valgustusega saali astus hilisõhtul sisse veerandsada kirjandushuvilist. Osa neist pidi leppima püstijalu kuulamise ja vaatamisega.

Mõnedki esitlusele tulnutest tunnistasid, et on sellelaadses lõbustusasutuses esimest korda. Paar tundi südaööni väldanud koosviibimine pani neid rahulolevalt naeratama. Põhjuseks oli luuletajate koostöö striptiisitaridega.

Ühelt poolt avaldas luulesõna ja improviseeritud liikumise sulam mõju kontrastsusega. Kõhukad kohmakad luuletajad paljastasid etteastete lõpul saledate, kaunite ja nõtkete striptiisitaride abiga oma ülakeha ning lõpetasid etteaste kõrvuti nendega ümber posti keereldes ja maas läbipaistval lavapõrandal väherdades.

Neidude liikumine oli professionaalne ja erootiline. Nende nauditavad oskused varjutasid poeetide tantsulise vajakajäämise. Muide, striptiisitaridel jäi aega oma igaõhtust tööd teha: mõnigi neist läks aeg-ajalt stammkundede tellimusel privaatruumi.

Stripiklubis esinenud mehed on seni viimaste JI raamatute autorid. Need on BatMan ja Toomas F. Aru alias RoBin, kes on avaldanud ühise luulekogu «Eesti «Tule jumal appi» kirjandus», poeesiakoguga «Maitsestatud kanad» maha saanud Marko Mägi ning luuleraamatu «Damoklese mõõk ja leivanuga» kirjutanud Peeter Sauter.

Kirjastajast luuletaja (:)kivisildnik esitles teost «(:)soari evangeelium: valuraamatu II köide». Esimene köide «Liivlased ja saurused» tuli JI üllitisena lugejate kätte mullu. «Kui kirjandusüritusele tuleb täismaja, siis oleks piinlik olla rahulolematu. Ma olen väga rahul,» kommenteeris (:)kivi-sildnik esitlust.

Külalistemajas ja grüünes

Kavastu külalistemajas ehk Varastatud Parve hotellis – ilusa ilma korral selle juures grüünes – saab eeloleval laupäeval ja pühapäeval tõenäoliselt kohata teiste JI raamatute autorite hulgas ka viimati nimetatud kirjamehi. Seekord ei ole neil strippareid abiks võtta.

(:)kivisildnik nimetab neid kaht suvepäeva elava kirjanduse festivaliks. Eesmärk on juhtida üldsuse tähelepanu sellele, et täisväärtuslik ja iseseisev eesti kirjandus on olemas. «Eesti kirjandus ei ole välismaa staaride kannupoiss, nagu teistel festivalidel võib näha,» ütles ta.

Kavastusse koguneb Toomas F. Aru andmeil eelkõige kirjastuse Jumalikud Ilmutused üllitatud raamatute autoreid. Neid on ligemale 30.

Festivalist osavõtt on kõigile huvilistele tasuta. Kavas on loenguid, (:)kivisildniku meistriklass ja luulelugemisi. Laupäeval kell 20 algab nn humanistlik pidu, kus muusikalisi vahepalu esitavad viiuldaja Indrek Palu ja flötist Leonora Palu ning kell 21 esineb tsirkus-kunst-teater Põleva Kaelaga Kirjak.

Kaks päeva Kavastus

• Laupäeval kell 12 sõidab buss Tartu kirjandusmaja eest Kavastusse.

•  Avaürituseks Kavastu külalistemajas on kell 14 (:)kivisildniku meistriklass.

• Pühapäeva esimeseks päevakorrapunktiks on kirjastuse JI poeetide luuleprogramm algusega kell 11.

•  Festival lõpeb pühapäeval kell 17 vabalavaesinemistega ja kell 18 alustab buss Tartusse sõitu.

Alikas: Luunja kultuurimaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles