TÜ ajaloo muuseum näitab ülikooli varakambrit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi varakambrisse välja pandud esemetest.
Näide Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi varakambrisse välja pandud esemetest. Foto: Sille Annuk

Täna südapäeval avab Tartu Ülikooli ajaloo muuseum varakambri, kus eksponeeritakse valikut ülikooli väärtuslikematest varadest.

Varakambrist leiab seni harva eksponeeritud või lausa esimest korda välja toodud haruldusi, mis kõnelevad ülikooli ideest ja selle vaimust, vahendab Tartu Ülikooli veebileht.

«Tegemist on ainulaadse paigaga, kus Morgensternile, Parrotile, Baerile, Lotmanile ja paljudele teistele suurmeestele kuulunud esemete või nende poolt loodu kaudu saab kõneleda ülikooli loost ja laiemalt ka Eesti vaimuloost,» rääkis ajaloo muuseumi direktor Mariann Raisma.

Näituse eesmärk on, lisaks ülikooli väärikate varade tutvustamisele, panna külastajaid mõtlema ka väärtuste ja väärtustamise temaatika üle üldisemalt ning suunata nägema väärtusi meid ümbritsevates esemetes, tegudes ja inimestes, lisas Raisma.

Paljude teiste harulduste kõrval võimalik tutvuda ainsate säilinud detailidega Rootsi kuninga Gustav II Adolfi originaalmonumendist, Vene keiser Aleksander I poolt allkirjastatud ülikooli asutamisdokumendiga ning Aleksander Puškini surimaskiga.

Varakambris eksponeeritavad esemed pärinevad lisaks ülikooli ajaloo muuseumile ka  ülikooli raamatukogust, kunstimuuseumist, loodusmuuseumist ja teistest Tartu ülikooli asutustest ning samuti Eesti ajalooarhiivist, Eesti ajaloomuuseumist ja Tartu linnamuuseumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles