Firma paneb kanepi kreemipurki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on Perfect Oil importinud kanepitooteid Rumeeniast, ent aasta lõpus toob ettevõte selle ühe asutaja Helen Hirve kinnitusel poelettidele ka Eesti päritolu kanepiõlikreemide sarja.
Seni on Perfect Oil importinud kanepitooteid Rumeeniast, ent aasta lõpus toob ettevõte selle ühe asutaja Helen Hirve kinnitusel poelettidele ka Eesti päritolu kanepiõlikreemide sarja. Foto: Kristjan Teedema

Kasutades ära tööstuslikust, mittenarkootilisest kanepist saadava õli kasulikke omadusi, töötab Tartu firma Perfect Oil koostöös Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudiga välja kanepiõlikreemide sarja.

Tootearendus on käinud eelmise aasta lõpust ning müügile peaksid esimesed kolm kreemi – keha-, näo- ja kätekreem – jõudma selle aasta lõpus. «Tegemist on eestimaise looduskosmeetika sarjaga, mis sobib normaalse, aga ka väga tundliku nahaga inimestele igapäevaseks kasutamiseks,» selgitas veidi rohkem kui poole aasta eest asutatud firma Perfect Oil üks omanikke Helen Hirv.

Et firma tahab kasutada kreemides üksnes looduslikke koostisosi, tuleb ka kreemide hind Helen Hirve sõnul tavakosmeetikast mõnevõrra kallim. «Oleme seadnud prioriteediks kvaliteedi. Need kreemid ei tule kõige odavamad, sest naturaalsed koostisosad on kallimad,» lausus Hirv.

Erilised rasvhappejäägid

Peale kreemide tahab firma müügile tuua juuksehooldus- ja pesuvahendite sarja.

Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudi juhataja professor Peep Veski sõnul on kanepiõli nagu iga teine, ent selle rasvhappejäägid on erilised, sellised, mida näiteks oliiviõlist ei saa. Tänu neile rasvhappejääkidele on kanepiõli organismile kergesti vastuvõetav. «Need rasvhapped läbivad nahka paremini ja imenduvad paremini,» selgitas ravimite tehnoloogia ja biofarmaatsia professor Veski.

Peep Veski sõnul on Tartu Ülikooli farmaatsiainstituut küll pakkunud paljudele ettevõtetele konsultatsiooniteenust, ent päris algusest lõpuni kreemi väljatöötamise palvega pole ükski Eesti firma teadlaste poole viimastel aastatel pöördunud. «See on igal juhul väga tervitatav, et Eesti firma tahab tegelda tootmisega, ehkki kreeme on turul juba palju,» lisas ta.  

Et eestlastele kanepit taastutvustada (just taastutvustada, sest kanep oli sajandeid eestlaste põldudel levinud kultuurtaim), hakkas firma selle aasta alguses Eestisse Rumeeniast ka kanepitooteid importima. Valikus on näiteks kooritud kanepiseemned, kanepiõli ning mitmesugused pulbrid.

«Iga uus asi vajab alguses tutvustamist. Praeguseks on palju vähemaks jäänud suhtumist stiilis «mis narkootikume te siin müüte» ja saadakse aru, et narkootilisel ja tööstuslikul kanepil on vahe,» rääkis Helen Hirv.

Praegu ostab firma kanepiõli veel Rumeeniast sisse, ent tuleval aastal tahavad nad hakata ka ise kanepiõli tootma. «Milleks viia kanepiseemned Eestist välja Rumeeniasse või Saksamaale ning sealt siis õli uuesti sisse tuua, kui võiks kõik kohapeal ise teha. Meie eesmärgiks on siiski kohalikku toorainet järjest enam vää­rindada,» lausus ta.

Eesti märgiks

Eestis kasvab tööstuskanep ehk Cannabis sativa sel aastal umbes 150 hektaril ning ka Helen Hirve elukaaslane Ago Siiner kasvatab tööstuslikku kanepit. «Tööstuskanep on meil Eestis täiesti olemas, aga seda realiseeritakse siin veel väga vähe,» nentis Hirv.  

Ligi poole aasta eest alustanud firmal on kanepitoodetega ambitsioonikad plaanid. «Kuna meiesarnaseid ettevõtteid Euroopas ja maailmas väga palju ei ole, miks mitte teha kanepitoodetest Eesti oma tuntud märk maailmas,» lausus Helen Hirv.

Eripalgeline kanep

• Kanep on üks iidseimaid kultuurtaimi, mida on sajandeid kasvatatud vastupidava kiu ja õlirikaste seemnete saamiseks.

• Olenevalt sordist sisaldab kanep rohkem või vähem ka narkootilist ainet. Hašiši allikaks on traditsiooniliselt india kanep (Cannabis indica).

• Tööstuses kasutatakse harilikku kanepit (Cannabis sativa), mil pole narkootilist mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles