Kossulaager arendab eluks vajalikku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklasest korvpallitreener Roscoe Migliore (kollases) andis Tartu korvpallilaagris osalejatele näpunäiteid, kuidas üks ühe vastu minnes vastasest mööda mängida.
Ameeriklasest korvpallitreener Roscoe Migliore (kollases) andis Tartu korvpallilaagris osalejatele näpunäiteid, kuidas üks ühe vastu minnes vastasest mööda mängida. Foto: Kristjan Teedema

Täna täidavad selleks korraks viimast päeva Turu tänava spordihoone pallisaale 50 poissi Eestist ja Venemaalt, kes põrgatavad korvpalli Ameerika, Leedu ja Venemaa treenerite juhatusel.

Peale mängutehnika õpetatakse poistele distsipliini ja spordiväärtusi.

Laagri peakorraldaja Mike Sigfrieds kristlikust spordiorganisatsioonist Athletes in Action rääkis, et põhieesmärk on tekitada noortes sportlastes entusiasmi. «Korvpalli mängides peab neil olema ka lõbus, et mäng ära ei tüütaks,» selgitas ta, «see on ala, mida võib mängida terve elu.»

Laagri korraldaja Aivo Erkmaa sõnas, et mõte sai alguse eelmisel suvel, kui ta käis kümne Eesti poisiga Leedus Sigfriedsi laagris. «On juhtunud nii, et tee ristub sarnaselt mõtlejatega,» rääkis Erkmaa.

Rõõmsameelsus nakkab

Kõigil neljal laagripäeval oli kavas kaks paaritunnist treeningut, mis koosnesid harjutustest ja kõnelustest. Et laagrisse kogunenud spordipoiste sünniaasta on vahemikus 1995–2001, ei pandud neid omavahel viis viie vastu mängima, vaid keskenduti enam individuaalsele meisterlikkusele.

«Proovige! Te peate proovima! Kui te ei proovi, siis ei saagi kunagi oskama. Trenn on proovimise koht. Mind ei huvita, kui teil alguses sassi läheb!» Just nii ergutas ameeriklasest treener Roscoe Migliore hingeldavaid poisse, kes pärast treeningut tema ümber kogunesid.

Esmaspäeval, kui Tartu Postimees käis laagripäeva vaatamas, valisid treenerid välja viis poissi, kes selle päeva hommikuses trennis millegi poolest silma paistsid. Erkmaa korvpallikooli kasvandik ja hooaja jooksul ka üks edukaimaid korvikütte olnud Tom Kaldre (14) osutus üheks õnnelikuks väljavalituks.

Tema märgiti ära ühe tehnikaharjutuse filigraanse teostamise eest. «Ma püüan siin iga päev kõvasti trenni teha ja pingutada,» selgitas ta oma edu saladust ning kirjeldas, et laager on eriline just tänu välismaalastest treenerite rõõmsameelsusele ja entusiasmile.

Maailmapilt avardub

Sigfrieds lisas, et sama tähtis, kui on hea tehnika, on sportlase heasüdamlikkus.

«Korvpall pakub võimalust noortele palju eluks vajalikke oskusi õpetada, sellel on sotsiaalne väärtus,» rääkis ta ja tõi näiteks teistega arvestamise ja meeskonnatöö tegemise oskuse.

Ta täpsustas, et heal sportlasel peaks paigas olema nii füüsis, mõttemaailm kui ka vaimsus.

Erkmaa lisas, et olulisim on laiendada noorte silmaringi. Välismaised treenerid arendavad korraga poiste mänguoskust ja avardavad nende maailmanägemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles