TÜ raamatukogus tutvustatakse eesti budismitraditsiooni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatukogu.
Tartu Ülikooli raamatukogu. Foto: Margus Ansu / Postimees

3. märtsil 2009 kell 16.00 avatakse Tartu Ülikooli raamatukogu 2. korruse galeriis fotonäitus «Budistlik traditsioon Eestis»


Eestis on budism kui kultuurinähtus levinud 20. sajandi algusest. Budistliku traditsiooni rajamine tähendab budismi füüsilise, nähtava-kombatava keha loomist stuupade, raamatute, pühapiltide jm kujul.

1982. aastal asutas Vello Väärtnõu Eestimaa Budistliku Vennaskonna, mis hakkas tegutsema Kadriorus. Rahva hulgas saadi kiiresti tuntuks Taola nime all. Budistliku traditsiooni kohaselt alustati esimese stuupa ehitamisega, mis püstitati kunstnik Jüri Arraku suvekodusse Pangarehele. Põhitegevuseks Taolas oli õppimine ja eneseharimine, tõlgiti kümneid raamatuid, mida paljundati sadades eksemplarides. Nii pandi 27 aastat tagasi alus budistlikule traditsioonile Eestis.

Praeguseks on uus põlvkond taolasi üles kasvanud, kes jätkavad Taola traditsiooni ja tegutsevad Vello Väärtnõu juhendamisel, kandes nime Eesti Njingma.

Näitus on avatud 31. märtsini 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles