Rasmus Haugasmägi tõi Itaaliast pronksi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Haugasmägi sõidab paadis number 77, lähim jälitaja on slovakk Csaba Szep paadis number 17. Slovakk jäi üldkokkuvõttes Haugasmäe ees teiseks.
Rasmus Haugasmägi sõidab paadis number 77, lähim jälitaja on slovakk Csaba Szep paadis number 17. Slovakk jäi üldkokkuvõttes Haugasmäe ees teiseks. Foto: Erakogu

Tartlane Rasmus Haugasmägi (pildil) Tartu Kalevi veemotoklubist võitis Itaalias San Nazzaros paadiklassi OSY-400 Euroopa meistrivõistlustel pronksmedali.


Sportlane rääkis, et on tulemusega väga rahul, sest ei osanud medalit oodata, vaid läks pigem selgitama, milline on tema tase teiste eurooplastega võrreldes.

«Täiesti super tulemus! Iga medal on meie väiksele riigile tähtis ja pealegi oli Rasmusel kõik käeulatuses,» rääkis Haugasmäe treener Üllar Põvvat ja lisas, et kirkamate medalite eest saab noormees võistelda juba augusti alguses Saksamaal maailmameistrivõistlustel.

Itaallaste kokkumäng

Esimese sõidu lõpetas Haugasmägi alles seitsmendana, teise juba teisena. Kolmanda sõidu võitis noormees selgelt, sest tema edu teiseks tulnud slovaki ees oli kümme sekundit. Järgmised neli sõitjat mahtusid viie sekundi sisse.

Neljandas sõidus tehti kaks kordusstarti. Rasmus Haugasmägi oli kiireim mõlemas ning Kalle Pähn Tartu veemotoklubist ütles, et tegelikult võinuks võistlused ka pärast esimest kordusstarti lõpetada, kuid itaallased otsustasid teisiti ning alustasid kokkumängu, et võit koju jätta.

Viimases sõidus neljanda ringi lõpul hüppas üks itaallane vette ja teine katkestas, et Haugasmägi ei saaks pretendeerida esikohale. Slovakid olid arvamusel, et kordusstarti ei ole vaja, sest liider oli lõpetanud neli ringi ja seega läbinud rohkem kui 75 protsenti sellest sõidust.

Siiski otsustasid kohtunikud anda kordusstardi. Seekord hüppas teisele ringile minnes vette võistluse liider ja hilisem võitja itaallane Michele Gardini. Haugasmäe paadi mootor aga ei pidanud lõpuni vastu ja sõidu võitis slovakk Miroslav Bazinsky, kes jäi kokkuvõttes neljandaks.

«Ma ei osanud midagi sellist oodata, sest suurtel võistlustel sellist teguviisi ei austata,» ütles noor sportlane ja lisas, et pärast võistlust tundsid isegi mõned itaallased oma rahvuskaaslaste tegutsemise pärast häbi. Ometi ei kumanud Haugasmäe häälest ühtegi pettumusnooti, sest tulemus on ju niigi suurepärane.

Tallinlanna Annika Suuk oli Euroopa meistrivõistlustel kokkuvõttes üheksas ning samuti pealinlane Algo Kuus 13.

Möödunud aasta maailmameistrivõistluste kaks parimat eestlast kohal ei olnud: Sten Kalderi käsi on vigastatud ja Erko Aabrams vahetas tänavuseks aastaks paadiklassi. Kalder peaks aga vigastusest taastunud olema augusti alguses peetavateks maailmameistrivõistlusteks.

Veemotosporti jõudis 19-aastane Haugasmägi 2005. aastal. Seda, kuidas see täpselt juhtus, noormees ei mäletagi. Igal juhul keskendus ta alale kohe tõsisemalt kui senisele kergejõustikutrennile, rääkimata korvpallist, mida ta veidi aega proovis.

Tehnika ja adrenaliin

«Mulle meeldib veemoto tehniline ilu ja adrenaliin,» rääkis ta. «Kellele ei meeldiks kiirus.» Viimast naudib Haugasmägi siiski vaid vee peal. Autojuhiluba on tal küll, kuid teedel järgib ta liiklusreegleid.

Eile intervjuu ajal oli Haugasmägi veel Itaalias, et veeta paar puhkusepäeva. Juba nädalavahetusel on ta Pärnus, kus on Eesti meistrivõistluste teine etapp. Järgmisel nädalalõpul ootavad teda Balti meistrivõistlused.

Neilt võistlustelt sportlane suurt oodata ei oska, sest kuna õige mootor ei pidanud Itaalias vastu, peab ta kasutama asendusmootorit. Kuid ta lisas positiivselt, et paar nädalat tagasi Tartus sai ta ka varumootoriga päris hea aja. Pärast neid võistlusi on aga vaja õige mootor ära parandada, et Saksamaal taas parimas löögihoos olla.

Tulemused
1. Michele Gardini (Itaalia)
2. Csaba Szep (Slovakkia)
3. Rasmus Haugasmägi (Eesti)
4. Miroslav Bazinsky (Slovakkia)
5. Cezary Strumnik (Poola)
...
9. Annika Suuk (Eesti)
13. Algo Kuus (Eesti)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles