Tamme staadionil astub Tartumaa Tallinna vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Valtna (esireas paremal) peab oma viimase mängu Tammeka kaptenina.
Siim Valtna (esireas paremal) peab oma viimase mängu Tammeka kaptenina. Foto: Sille Annuk

Reedel kell 18 kohtuvad Tamme staadionil Tartumaa ja Tallinna koondmeeskond, et maha pidada esimene maavõistluskohtumine. Kordusmäng Tallinnas on täpselt aasta pärast. Samal ajal kohtuvad ülejäänud 14 meeskonda seitsmes Eesti linnas.


Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak  rääkis, et paarid moodustati juba teataval määral olemas olevast vastasseisust lähtudes. Näiteks Saaremaa ja Hiiumaa on mänginud juba enne Teist maailmasõda ning uue iseseisvuse ajal.

«Tallinna ja Tartu vastasseis jalgpallis on elementaarne, samuti Lääne- ja Ida-Viru ning Viljandi ja Pärnu. Jõgeva – Valga ja Harju – Lääne peavad oma probleemi mängude käigus ise üles leidma,» jutustas Pohlak naerdes.

Meeskonnad on komplekteeritud mängijate sünni- või elukoha järgi, päritolu on arvestatud ka treenerite puhul.

Pohlak ütles, et mängijad soostusid projektis kaasa lööma hea meelega, eriti neis paikades, kus kodutunne ja seos tugevam ja kus inimesed peavad ennast saarlasteks, hiidlasteks, virulasteks, võrulasteks, pärnakateks ja mulkideks.

Identiteedi küsimus

Maakondliku maavõistluse idee sai Aivar Pohlaku sõnul alguse sellest, et klubijalgpalli toimimist vaadeldes nähti esimese probleemina piirkondliku, aga ka sotsiaalse identiteedi nõrkust Eesti jalgpallis. «Euroopas ja mujal maailmas toimiva klubiloogika väljakujunemisel on just see faktor määrav ja selle alternatiiviks saaks olla vaid meelelahutusel põhinev rahasport, mis ei ole Eesti-sugusele väikeühiskonnale tegelikult arvestatav võimalus,» lisas ta.

Pohlaku arvates töötab Eesti jalgpall koondise tasandil hästi, kuid tugevdada on vaja kohaliku jalgpalli süsteemi, sest sportlased ei seosta end tihti kodukohaga.

Eriti tugev on see probleem Pohlaku sõnul Tallinnas ja Harjumaal.

Maakonna maavõistlus jalgpallis on esialgu kaheaastane projekt, kus kohtuvad lähestikuse või ajaloolise rivaliteediga maakondade esindusmeeskonnad.

Seda, mis saab pärast 2013. aasta mänge, Pohlak veel öelda ei osanud, kuid arvas, et kogemusest saab ehk ka mõtte edasi tegutseda. Hiljemalt 2014. aastal tahab liit ellu kutsuda ka naiste maavõistlusmängud.

Reim versus Kristal

Tartumaa peatreeneriks on Eesti koondise eest 157 mängus osalenud Martin Reim ning abitreeneriteks Tammeka peatreener Kristjan Tiirik ja JK Welco Elektri peatreener Boriss Hrabrov.

Tallinna peatreeneriks on ligi kaks aastat Tammekat juhendanud ja 143 korda Eestit esindanud Marko Kristal. Tallinlaste abitreener on Aleksandr Puštov.

Reimi tabada ei õnnestunud, kuid nii tartlaste abitreener Kristjan Tiirik kui tallinlaste peatreener Marko Kristal rääkisid, et mingit ühistreeningut meeskonnad ei tee, sest kõik sportlased treenivad oma klubis. Tiirik lisas ka, et kestva hooaja tõttu jäävad Tartumaa meeskonnast kõrvale Taijo Teniste ja Sander Puri, kes on hõivatud oma klubide liigamängudega.

Kristal lisas, et tal on hea meel üle pika aja Tartusse tulla ning see on lahe üritus, mis toob kindlasti kaasa huvitavad mängud.

Maakondade maavõistlus

• Reedel kl 18 kohtuvad
Saaremaa – Hiiumaa Kuressaare linnastaadionil, Pärnumaa – Viljandimaa Pärnu Kalevi staadionil, Järvamaa – Raplamaa Paide linnastaadionil, Läänemaa – Harjumaa Haapsalu linnastaadionil, Võrumaa – Põlvamaa Võru linnastaadionil, Lääne-Virumaa – Ida-Virumaa Rakvere linnastaadionil, Jõgevamaa – Valgamaa Jõgeva linnastaadionil, Tartumaa – Tallinn Tartu Tamme staadionil.

• Tartu jalgpallimeeskond: väravavahid Ats Kutter ja Siim Säesk; kaitsjad Erik Grigorjev, Martin Hurt, Kennet Jädal, Markus Jürgenson, Siim Roops, Siim Valtna ja Timo Teniste; poolkaitsjad Antti Arst, Siksten Kasimir, Jürgen Kuresoo, Reio Laabus, Mikk Laas, Aleksei Mamon­tov, Eino Puri, Janno Saks, Heiko Tamm, Kaarel Torop ja Marko Sonn; ründajad Vitali Gussev, Oliver Konsa, Albert Prosa, Aleksandr Pruttšenko, Kristjan Tiirik ja Rasmus Tomson.

• Tallinna nimekirjas on teiste seas Andres Oper, Sergei Pareiko, Henrik Ojamaa, Kristen Viikmäe, Vladimir Voskoboinikov, Martin Kaalma, Tarmo Kink ja Joel Lindpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles