Noored malevlased jagasid lastekodulastele hellust

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anja Bilõš oli oma viimasel malevapäeval Käopesa lastekodus üksinda, sest sõbrannast vahetusekaaslane oli haigeks jäänud.
Anja Bilõš oli oma viimasel malevapäeval Käopesa lastekodus üksinda, sest sõbrannast vahetusekaaslane oli haigeks jäänud. Foto: Margus Ansu

Suurema osa malevanoorte suvetööks on riisumine või muud heakorratööd, mõned peavad aga kohustuslike ülesannetena hoopis mängima ja jalutama.


Anja Bilõš oli reedel, viimasel malevapäeval Käopesa lastekodus oma vahetuses üksi, sest temaga koos töötanud kooliõest sõbranna oli haigeks jäänud. Kokku oli lastekodus neli tüdrukut, kes tegelesid noorima rühmaga.

Bilõš rääkis, et peamiselt käisid nad lastega õues ja mängisid, abistasid neid söömisel ja potil käimisel. Ei midagi keerulist, lihtsalt sellised vanema õe ülesanded. Neiu ise oli Käopesas tööl juba teist aastat ning ka sel korral tahtis juba tuttavasse ametisse saada.

Käopesas on malevlaste tööpäevad jagatud kahte ossa, sest laste lõunauinaku ajal ei oleks neil seal midagi teha. Bilõš näiteks käis esimesel nädalal õhtupoolikutel alates kella kolmest, teisel nädalal aga hommikuti kuni kella üheni.

Malevlased on oodatud

Lastekodu juhataja Tiiu Reek ütles, et juba eelmisel aastal, kui tuli esimest korda ettepanek suveks malevlased neile saata, ei pidanud ta pikalt mõtlema ning sel aastal olid nad eriti oodatud.

Kõige väiksemate rühma olid tüdrukud ise väga tahtnud minna ning see on ka mõistetav, sest põhikoolilastena olid nad vanemate rühmade noortega ühevanused või neist nooremadki.

«Mul on väga hea meel, et see malev on just suvel, sest lapsed saavad hästi palju väljas olla. Tore on ju käia suure noore kõrval,» rääkis Reek.

Kuna kõik neli neiut olid vene õppekeelega koolist, siis said nad juhatajalt veel lisaülesande rääkida igal võimalusel ainult eesti keeles. Ükskõik kui vigaselt, aga et natukenegi harjutada saaks, sest Reegi arvates kulub tüdrukutele igasugune keelepraktika ära.

Loomad ja lapsed

Peale Käopesa tegid noored samasugust tööd ka Tartu laste turvakodus. Õpilasmaleva «Hea algus» korraldaja Ly Brikkel ütles, et esimeses vahetuses oli 13 noort.

Lisaks lastega tegelemisele on mõned malevlased ka loomade varjupaigas, kus teevad neid töid, milleks palgalistel töötajatel oma ülesannete kõrvalt aega napib. Seal tuleb koertega jalutamas käia ja neid sotsialiseerida, aga muidugi teha ka ettejuhtuvaid heakorratöid.

Töid malevas
• heakorratööd põllumajandusmuuseumis ja ERMis Raadil
•     osalemine suvetelgi töös
•     lihtsamad tööd Rimi Tasku kaupluses
•     ülesannete täitmine spordiväljakutel, laululaval, kalmistutel, noortekeskustes (peamiselt heakorratööd)
•     maasikakorjamine Hummulis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles