Suusaspetsid arutasid tulevikku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Worldloppeti peasekretär Angelo Corradini kiitis Tartu maratoni rajaprofiili, kinnitades, et see on sarja parim klassikasõit.
Worldloppeti peasekretär Angelo Corradini kiitis Tartu maratoni rajaprofiili, kinnitades, et see on sarja parim klassikasõit. Foto: Sille Annuk

Neljapäevast eilseni viibisid Tartus Worldloppeti sarja kõikide liikmete esindajad ja otsustasid sarja vastu võtta ka Venemaa Demino sõidu. Arutati lõppenud hooaja suusamaratonide statistikat ning peasekretäriks valiti uuesti Angelo Corradini.


«Tähtsaim otsus oli see, et võtsime liikmeks uue sõidu,» rääkis Corradini, «Venemaa on oluline murdmaasuusamaa ning Demino sõit oli meil kaua vaatluse all.»

Venemaa maratonid alustasid kandideerimist organisatsiooni liikmeks juba 1990. aastate teisel poolel, kuid senini on neil Worldloppeti põhikirjas nõutavast korralduslikust tasemest alati pisut puudu jäänud. Nüüd on maailma kuulsaimate suusamaratonide sarjas 16 sõitu.

Eksootilised sõidud

Corradini avaldas ka, et sarja pikemates plaanides on kaasata mõni praegu veel väiksema osavõtjate arvuga, kuid eksootilises paigas toimuv suusamaraton.

Kõne all on teiste seas näiteks Islandil, Argentiinas, Gröönimaal ja Uus-Meremaal korraldatavad sõidud. «Enne nende  lisamist sarja peame neid sõite propageerima ja korraldajaid ka kogunemistele kutsuma, et kogemusi jagada ja osavõtjate arvu suurendada,» selgitas Angelo Corradini.

Worldloppeti sarja maratonidel peab olema vähemalt tuhat osavõtjat, kuid kõnealustel eksootilistel maratonidel osalejate arv selleni veel ei küüni. Siiski tahavad korraldajad väiksemaid maratone propageerida, et sarjas osalejatele ühel päeval põnevamaid sihtpunkte pakkuda ning ka väikse osavõtuga maratone kasvatada.

Teistelt õppimiseks

Worldloppeti endine peasekretär ja käesoleva aasta koosoleku juhataja Madis Lepajõe rõõmustas, et ülikoolilinna kogunesid taas kõik suusamaailma helged pead ja palju asju arutati selgeks. Ta lisas, et koosmõtlemine tekitab alati sünergiat ning üksteise kogemustest saavad kasu kõik osalised.

Aastakoosoleku asukoht ringleb korraldajate vahel. Eelmine Tartus toimunud aastakonverents oli 1997. aastal ning järgmist võimalust ei tule enne 2028. aastat. Seekordsel koosviibimisel osales 45 külalist 16 riigist, neile lisandusid Tartu maratoni korraldajad.

Viimastel aastatel on Worldloppeti maratonisarjast hooaja jooksul osa võtnud üle 100 000 suusataja.

Worldloppet
• Kangaroo Hoppet – 42 km Austraalias, Jizerska Padesatka – 50 km Tšehhis, American Birkebeiner – 51 km USAs, Dolomitenlauf – 42 km Austrias, Marcialonga – 70 km Itaalias, König Ludwig Lauf – 50 km Saksamaal, Sapporo – 50 km Jaapanis, La Transjurassienne – 50 km Prantsusmaal, Gatineau Loppet – 51 km Kanadas, Tartu Maraton – 63 km Eestis, Hiihto – 50 km Soomes, Vasaloppet – 90 km Rootsis, Bieg Piastow – 50 km Poolas, Engadin Skimarathon – 42 km Šveitsis, Birkebeinerrennet – 54 km Norras, Demino – 50 km Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles