Naistele läks meeste laul otse südamesse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laval oli üle 2800 laulva mehe ja rohkem kui 1600 poissi. Publikut oli kogunenud silma järgi hinnates 7000 tüdrukut, poissi, naist ja meest, kelle hulgas olid ka president Arnold Rüütel ja kultuuriminister Rein Lang.
Laval oli üle 2800 laulva mehe ja rohkem kui 1600 poissi. Publikut oli kogunenud silma järgi hinnates 7000 tüdrukut, poissi, naist ja meest, kelle hulgas olid ka president Arnold Rüütel ja kultuuriminister Rein Lang. Foto: Sille Annuk

Kui Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevade peakontserdil esinejate rongkäigu pea jõudis Tähtvere lauluväljakule, olid publiku hulgast veel sajad inimesed piletisabades.
 

Tuli süttis Mihkel Lüdigi «Koidu» ajal ühendkooride mehises esituses ja Kuno Arengu dirigeerimisel. Algas võimas laulupidu, mis ühendas ühelt poolt Soome, Rootsi, Norra, Fääri saarte, Läti, Leedu ja Eesti enam kui 2800 laulvat meest ja üle 1600 Eesti poisi ning teiselt poolt silma järgi hinnates 7000 kuulajat.

Veidi üle nelja tunni kestnud kontsert läks vähemalt naissoost kuulajaile otse südamesse, nagu selgus arvamuste kogumisel.

Pille Villems
Naiskoori Emajõe Laulikud sopran

Üldmulje on väga hea, suurepärane ettevõtmine! Nii palju meeskoore ühele lavale kokku kutsuda on ikka väga suur organiseerimine. Ühendmeeskooril olid väga võimsad ja ilusad laulud, riikidest jättis mulle parima mulje Soome. Loomulikult võiks olla ka selline naistelaulupäev.

Cecilia Rydinger Alin
Rootsi kooride kunstiline juht

Fantastiline, tõesti fantastiline! Kui meil tekkis side Arvi Karotami (Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees – toim) ja minu koori Orphei Dränger vahel aasta tagasi, ei suutnud ma seda ette kujutada, millest ma nüüd osa sain. Rongkäigus seisid kogu selle pika tee ulatuses inimesed kõnniteedel ja tervitasid meid. See oli vapustav!
Minu meelest oli kava parim osa Eesti kooride plokk. Helipilt oli rikkalik, nad laulsid hästi puhta tooni ja suurima kindlusega ja ka esitatud muusika oli fantastiline. Ja muidugi poistekoorid! Nad läksid mulle otse südamesse, kui ma nägin neid laval üheskoos laulmas, samal ajal teades, et nad jäävad kogu elu laulma.

Lydia Rahula
Dirigent

Kuulda ja näha oli suurt eeltööd, mis on ära tehtud. Ega ei ole nii, et dirigent tuleb ja juhatab ja kõik laulavadki.
Poistekooridega on suure töö ära teinud muusikaõpetajad – ilma nendeta ei toimu meil mitte midagi. Tähtsad on ka pered, kes suunavad poisse laulma, ja tähtis on Eesti Meestelaulu Selts, kes selliseid pidusid korraldab. Meeskooride puhul toimis samuti suur eeltöö. Super oli kuulata ühendkoori, kus laval olid koos põhjamaalased ja lõuna poolt lauljad.
Mulle isiklikult meeldis kavas väga Rootsi plokk. Rootslastel on kõik peensusteni välja peetud, neil ei juhtu selliseid asju, et keegi kostab häälerühmast välja või keegi ei oska oma partiid. Meeldisid ka Soome koorid, ja mis mulle nende puhul eriti meeldib – ainult mõned üksikud laulavad noodist, teised kõik laulavad peast.

Reet Linna
ETV saatejuht

Ega ma saate tegemise kõrval väga palju ei saanud süveneda laulmisse, aga siiski tundub, et eesti meeste laul oli kõige parem. Võib-olla tundus see lihtsalt selle pärast nii – nagu ka dirigent Lauri Breede mulle ütles –, et need laulud on ju meile tuttavad ja eesti mehi oli laval palju rohkem kui teiste riikide koore.
Ja mis ma panin tähele: ilmataadiga oli tore kokkuleppe tehtud. Sääsed küll käisid veidike kallal ja vihma ähvardas tulla, aga mehed laulsid selle ära. Eriti emotsionaalne oli finaal. Äge pidu oli, väga äge!

Tiina Heinrichsen
G4Si turvatöötaja

Oli väga meeliülendav kuulata nii palju mehi üheskoos laulmas. Ja hea oli näha laval korraga ka nii palju laulupoisse, kes on valinud endale ühe kõige ilusama hobi, nagu seda on laulmine.
Tundub, et eesti rahvas on jällegi midagi suurt ära teinud. Nii palju publikut näitab, kui tähtis on meile laul. Ja ma loodan  väga, et selline ühislaulmine jääb korduma.

Katariina Anett Arulepp
8-aastane

Laulupidu meeldis mulle hästi. Eriti meeldis mulle laul «Kured teel», see oli nii ilus! (Tegelikult «Kured tulevad», helilooja Piret Rips-Laul, sõnad Ernst Enno, esitasid Lauri Sirbi dirigeerimisel Eesti meeskoorid, Vanemuise sümfooniaorkester ja solist Marvi Vallaste – toim.) Me pidime enne lõppu ära minema, mu väikevend Ott tahtis magama jääda. Ta on kaheaastane.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles