President andis üle rahvaluulepreemiad

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusmuuseum.
Kirjandusmuuseum. Foto: Ove Maidla.

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Eesti Kirjandusmuuseumis rahvaluulepreemiad Urmas Haudile ja Taisto-Kalevi Raudalainenile.

«Urmas Haud uurib põhitööna galaktikaid ja universumi. Kuid sellele lisaks, võib isegi öelda, et selle kõrval, on tema suureks huviks Pärnumaa Tori kihelkonna Riisa
ja Tõramaa külade pärimuse kogumine ning sealt pärit riislaste suguvõsade uurimine. Ning selle materjali on ta teinud internetis kättesaadavaks. See on küll palju väiksem uurimisobjekt kui galaktika, kuid sama oluline meile kõigile,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja Ilvese sõnu.

«Meie hõimurahvaid uurinud Taisto-Kalevi Raudalainen on Eesti Rahvaluule Arhiivile üle andnud heli- ja videomaterjale ingerlastest nii Ingerimaal, kui ka väljaspool. Eesti humanitaarid on meie sugulasrahvaste kultuurilist ainestikku kogunud väga pikka aega. Niimoodi päästeti ja päästetakse väga palju väärtuslikku, niiviisi hoiame sugulusrahvaste kultuuri vundamenti, ka iseenda kultuuri vundamenti,» kõneles riigipea.

President Ilves tänas kõiki, kes on pärimuste kogumisele ja talletamisele
pühendunud, öeldes, et «see võib ju olla ka palgatöö, kuid ennekõike on see kutsumus ilma suurte ja võõraste sõnadeta.»

Sõjaeelses Eestis asutatud riigipea autasu parimatele rahvaluulekogujatele taastati Eesti Kirjandusmuuseumi ettepanekul 1993. aastal Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu toel.

Rahalise autasu üldsuuruse määrab kultuurirahastu Eesti Kirjandusmuuseumi ettepanekul ja selle annab üle vabariigi president. Tänavuste preemiate suurus on 10 000 krooni.

President Toomas Hendrik Ilves kuulutas täna Eesti Kirjandusmuuseumis välja ka kooliõpilaste ja tudengite kirjatalgud «Mida mina saan teha Eesti heaks?»

«Sellele küsimusele peab vastama ausalt, muidu läheb Eesti viltu. Sellele küsimusele vastamine ei ole ju ainult arvamusliidrite, poliitikute ning tuntud inimeste pärusmaa. Eesti riik on demokraatlik riik ja meie hea käekäik sõltub meist kõigist,» ütles riigipea.

«Tegelikult peaks sellele küsimusele vastama kõik Eesti kodanikud, kõik inimesed, kes Eestit oma koduks peavad. Vaid nii saame otsida lahendusi meie probleemidele. Sellele küsimusele vastamine lisab meie ühiskonda sallivust ja solidaarsust, ettevõtlikkust ning hoolivust. Seda, mida me täna väga tugevalt vajame,» lisas Ilves.

President Ilvese sõnul sünnivad värsked ideed ja uuenduslikud lahendused just noortes peades ning Eesti riigi ajalugu näitab, et just noorte julge pealehakkamine on nii mõnigi kord muutnud võimatuna näiva võimalikuks.

«Sestap pöördun ma just noorte – põhikooli ja gümnaasiumi õpilaste, ülikoolide tudengite – poole, kutsudes neid üles loovalt mõtisklema Eesti ees avanevate uute võimaluste üle ja pakkuma omalt poolt välja lahendusi, kuidas Eestit kriisist välja aidata. Kriisist saame välja vaid ühiselt. Ühine tegutsemine eeldab iga kodaniku panust. Kirjatalgute eesmärk on panna inimesi mõtlema sellele, mida igaüks saab teha Eesti heaks. Kuhu tuleks rohkem panustada? Kuidas pöörata ülemaailmne majanduskriis Eesti kasuks? Millised on meie kasutamata ressursid ja oskused? Mida on meil oma ajaloost ja eelnevatelt põlvkondadelt õppida? Kuidas rasked ajad üle elada? Mida head võiksime teistest maadest üle võtta või milles oleksime teistele eeskujuks? Mis hoiaks noori Eestis?» ütles president Ilves.

Kirjatalgute korraldajaks on Tartu Ülikooli eetikakeskus koostöös Vabariigi Presidendi Mõttekoja ja algatusega Minu Eesti.

Kirjatalgud toimuvad kolmes vanusegrupis: põhikooli, gümnaasiumi ja ülikooli õppurid. Kirjatöid oodatakse paastumaarjapäevaks, 25. märtsiks elektrooniliselt aadressil eetika@eetika.ee või postiga: TÜ eetikakeskus, Ülikooli 7, 51003 Tartu.

Teavet võistluse kohta leiab veel veebilehtedelt www.eetika.ee, www.president.ee ning www.minueesti.ee või telefonilt 737 5426.

Lõppvooru pääsenute töid hindab Vabariigi Presidendi Mõttekoda. Kõik osalejad saavad presidendi autogrammiga pildi. Võitjaid auhinnatakse ja kutsutakse osalema Vabariigi Presidendi Mõttekoja istungil 28. aprillil 2009. Huvitavamad tööd
avaldatakse Eesti Päevalehes ja õpilasajakirjas Akadeemiake.

Kirjatalguid toetab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles