Lõputööd pakuvad huvi kõrval ka kunstielamusi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modellid tulid hindamiskomisjoni ette rõivakollektsiooniga «Ista tatau», milles Kertu Lepasaar ühendas ürgsuse tänapäevasusega.
Modellid tulid hindamiskomisjoni ette rõivakollektsiooniga «Ista tatau», milles Kertu Lepasaar ühendas ürgsuse tänapäevasusega. Foto: Sille Annuk

Kesklinna kaubahalli esimesel korrusel saab nagu mullugi vaadata teoseid, mille autorid astuvad alles esimesi samme kunstniku elurajal. Kuigi need on tudengite lõputööd, pakuvad mõnedki neist kunstilisi elamusi.


Tartu Kõrgema Kunstikooli (TKK) tudengite lõputööde hulgas on ka tavapäraseid taieseid ehk maali, skulptuuri, tekstiili, keraamikat, fotot, disaini jm.

Nende kõrval äratavad elavat huvi – kaitsmised on avalikud ja vaatamas on ka vanemaid kunstihuvilisi – uusimate kunstisuundade esindajad.

Kõvakettad ja arvutikastid

Eile oli esimeste kaitsjate hulgas Uku Pira. Ta oli saanud oma heli-, video- ja ruumiinstallatsiooni «Mälu kadu» esitamiseks omaette ruumi.

Pira installatsioon koosneb vanadest arvutisalvestustest komponeeritud muusikast, mille osa helisid pärineb tarvitatud kõvaketastelt. Videos on jäädvustatud vanu juppideks lammutatud ja samuti uusi arvuteid, aga ka inimesi.

Ruumis rippus ridamisi kõvakettaid. Video projitseeris diplomand vanadest arvutikastidest laotud seinale, kuid neid vedeles ka põrandal.

Pira selgitas Tartu Postimehele, et talle meeldib korrapäratus, kaos, müra ja lagunemine. Ta peab seda loomulikumaks kui korrapära, nii nagu on ürgmets loomulikum inimese sekkumisest tekkinud inglise pargist.

Vanade arvutite metallkaste on installatsioonis veidi rohkem kui sada. Kõvakettaid on 47, milles Pira arvutuse järgi on kokku umbes 8000 gigabaiti mälu. Võrdluseks: üks kõrgresolutsiooniga mängufilm hõivab umbes 5 gigabaiti mälu.

Kesklinna kaubahallis tõi eile oma lõputöö komisjoni ette ka nahadisaini ja restaureerimise eriala diplomand Kertu Lepasaar. Tema töö kirjalik osa käsitleb Polüneesia tätoveeringu ajalugu ja olemust. Praktilise osana kujundas ta neist tätoveeringuist inspireeritud rõivakollektsiooni «Ista tatau».

Lõputööde väljapanekud

Suur osa TKK lõputöödest on välja pandud Riia mäel tegutsevas Nooruse galeriis. Omaette väljapanekuna esitleb oma tööd Riias sündinud Diana Tamane. Tema fotode näitus «From my family album» on avatud Y-galeriis (Küütri 2).

Mõni diplomand tegi lõputöö Tartust kaugemal. Näiteks Taavi Varmi uusmeedialavastus «FUNK KON» oli Kanuti Gildi mängukavas mai lõpus ja juuni algul. Varm sai kutse viia see ka Rakverre Baltoscandali ja Tartusse draamafestivali vaatajate ette.

TKK toimetiste sarjas ilmus äsja raamat «Lend 2012: Tartu Kõrgema Kunstikooli lõputööd».

Sissejuhatuses märgib rektor Vallo Nuust, et seekordne, kuues lõputööde kogumik erineb eelmistest. Nondes ilmus lõpetajate kirjalikke töid, see koosneb aga 2012. aasta lennu loometööde piltidest.

«Lend 2012»

• Tartu Kõrgema Kunstikooli lõputöid kaitstakse 19. juunini galeriis Noorus, kesklinna kaubahallis, Cinamonis, villa Margarethas jm.

• Ajakava veebilehel www.artcol.ee.

• Lõputööde näitused «Lend 2012» on avatud galeriis Noorus 12. juulini, Y-galeriis 30. juunini ja kesklinna kaubahallis 22. juunini.

• TKK toimetiste sarjas on ilmunud äsja raamat «Lend 2012: Tartu Kõrgema Kunstikooli lõputööd», mida saab osta näitusepaikades.

Allikas: TKK

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles