Raskelt sündinud lapse ema elu õppetunnid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maarja oli väga oodatud laps. Tema saatusliku haiguse otsustas päev, mil ta sündis. Asjaolude halva kokkulangemise tõttu tuli ta siia ilma tõsise ajukahjustusega.


Maarika Müürsepp jutustab, et siis ta oli 37-aastane ja võib-olla liiga enesekindel.

Naine kahetseb seda, et tal ei olnud sünnitusel kõrval üht, oma toetavat ämmaemandat, kes rasketel hetkedel oleks õpetanud ja julgustanud. Ning lisab, et ka emadekooli suhtus ta väikese üleolekuga, et mida seal ikka õppida on.

«Aga see suhtumine oli väga vale,» teab ta nüüd. «Tarkus, kuidas sünnituse ajal õigesti hingata ja kuidas valu väiksemaks hingata, tuleb ju kõik sealt.»

Maarika Müürsepp räägib avameelselt sellestki, et on Maarja sünni järel üle elanud mitmesuguseid aegu. Esimesed poolteist aastat polnud teda olemas. Mustast august välja sai ta vaid lähedaste toel.

«Ma ei kaalunud aga kunagi seda, et ma annan Maarja ära,» ütleb ta. «Seda kaalusin küll, kas mitte siit ilmast lahkuda ... Kahekesi koos.»

Maarika Müürsepp usub, et tütar on tulnud teda siia ilma õpetama.

Ja kuigi elu koos tütrega tähendab piltlikult öeldes seda, et sõita tuleb kogu aeg, käsipidur peal, on see laps õpetanud teda väikestest asjadest rõõmu tundma.

Maarika Müürsepp ütleb, et on hakanud huvi tundma bioloogia, botaanika ja füsioloogia vastu, õppinud masseerima, tegelema käsitöö ja joogaga.

«Enne Maarjat ei suutnud ma sisse elada puuetega inimeste ellu ega probleemidesse,» räägib ta. «Nüüd aga mõtlen, et isegi Ahja kooli lastele tuleb kasuks see, et nad teavad, et nende läheduses kasvab üks niisugune laps, kes ei saa iial endale lubada sellist elu, nagu nemad elavad.»

Maarika Müürsepast on saanud tugi ka teistele «raskete» laste vanematele, kes on tulnud tema juurde ja küsinud, kuidas ta suudab ning kust jõudu ammutab.

TÜK lastefondi tegevjuht Agnes Männik lisab, et ta  loodab väga, et tuleval aastal liitub Maarika Müürsepp lastefondi kogemusnõustamise projektiga.

Selle ettevõtmisega püütakse pakkuda kas enneaegse, erivajadusega või rasket haigust põdeva lapse emale ja teistele pereliikmetele tuge ja abi toimetulekul.

Praegu on lastekliinikus tööl juba kaks niisugust kogemusnõustajat. Kogemusnõustaja tööga soovitakse alustada ka psühhiaatriakliinikus ning hematoloogia-onkoloogia kliinikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles