Meeste lauluhääl täidab mitmes keeles mitu päeva

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafika: TPM

Kes laulsid esimesel üldlaulupeol juunis 1869 Tartus? Vastus võib naisõiguslasi küll pisut riivata, aga – ajalugu tegid meeskoorid. 143 aasta tagune sündmus kordub arenguspiraali kõrgemal tasemel laupäeval.


Juba poolteist nädalat on kaunistanud Tartu tähtsamate tänavate valgustusposte väikeste lippude paarid, millest ühel on laulvate meeste näod ja teine on mõne riigi lipp. Need paarid annavad märku, et tegemist on rahvusvahelise laulusündmusega.

Emajõelinna toob Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad Eesti Meestelaulu Selts, mille eesotsas on president Arvi Ka­­rotam.

Põhjused Tartus laulda

Kui ta loetles põhjusi, miks mehed laulavad just Tartus, mainis ta esimese üldlaulupeo kõrval veel kaht tähtsat põhjust. Esiteks – Tartus on Eesti vanim pidevalt tegutsev meeskoor, Tartu Akadeemiline Meeskoor. Ja teiseks – siin on kuulsusrikkad poistekoorid ja nende eestvedaja maestro Uno Uiga.

«Selts on meestelau­­lu­päevadega tegelnud viimased kolm aastat,» ütles Karotam. «Võime kindlalt öelda, et Tartus on tulekul maailma suurima osavõtjate arvuga mees­­telaulupäevad – lavale tuleb korraga ligi 3000 meest ehk 95 meeskoori, lisaks 50 poistekoori umbes 1500 lauljaga.»

Ettevalmistused on presidendi hinnangul sujunud hästi. «Kogu meie meeskond ja abilised on teinud sadu tunde tööd selle nimel, et kõik osalevad koorid tunneksid ennast hästi,» ütles ta.

Meeste laul kõlab mitmes keeles Tartus ja mujal Eestis neljapäevast pühapäevani. Peakontsert on laupäeval Tähtveres lauluväljakul, kus lauljate hulgas on näiteks soomlasi umbes 800, rootslasi 300, lätlasi üle 400. Kokku tuleb välismaalt ligi 1800 lauljat.

Kõige kaugemalt, nimelt Fääri saartelt, tuleb oma lennukiga Tórshavnar Manskr. Selle koori ja paljude teiste väga hästi kõlavate kollektiivide kõrval tõstis Karotam parimatest parimatena esile kolme. Need on Orphei Drängar Rootsist, Ylioppilaskunnan Laulajat Soomest ja Eesti Rahvusmeeskoor.

Lisaks ühiskooris laulukaare all esinemisele astuvad need kolm kuulajate ette ühiskontsertidel 15. juunil Vanemuise kontserdimajas ja 17. juunil Estonia kontserdisaalis.

Tuntud ja uued laulud

Peakontserdi proovid algavad Tähtveres laupäeva varahommikul. Laulupeol osalevad koorid kogunevad sama päeva pärastlõunal raeplatsile ja Küüni tänavale, et alustada kell 17 rongkäiguna liikumist mööda Ülikooli tänavat Tähtvere mäkke.

Meestelaulupäevade kunstiline juht Jüri Rent on koostanud Eesti kooride kava nõnda, et mehed ja poisid saaksid ühiselt laulda teada-tuntud teoseid ja ka uut repertuaari. Norra, Rootsi, Soome ja Läti koorid esitavad oma kodumaa menukaimaid koorilaule.

Nõnda kui esimesel üldlaulupeol, teevad muusikat ka nüüd lauljate kõrval orkestrandid. Peakontserdil on kaastegev Vanemuise sümfooniaorkester. Laulude vahel teevad vigurmarssi Eesti kaitseväe orkester ning Eesti politsei- ja piirivalveorkester.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles