Laululinnu pesa täitub aasta pärast

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Ott Ojamaa projekteeritud Laululinnu kolmes omavahel koridoridega ühendatud majas on pinda 2000 ruutmeetrit.
Arhitekt Ott Ojamaa projekteeritud Laululinnu kolmes omavahel koridoridega ühendatud majas on pinda 2000 ruutmeetrit. Foto: Ülenurme vald

Ülenurme vallas on kaks lasteaeda, eralasteaed ja lastehoiud, ning väga pikk lasteaiajärjekord. Veidi enam kui aasta pärast tuleb mudilastele hoiukohti juurde, sest Soinaste külas Kurepalu tee ääres kerkivad uue lasteaia müürid.


«Hea on see, et lõpuks jõudsime lasteaia ehitamiseni, asjaajamine võttis viis aastat,» ütles Tartust kiviviske kaugusele jääva Laululinnu lasteaia ehitustandril Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev. «Aga kahjuks see maja kõiki muresid ei lahenda, teist sama suurt lasteaeda oleks veel vaja.»

Valla Ülenurme lasteaias käib praegu 144 ja Tõrvandis 85 mudilast.

Lasteaiakohtade põua leevendamiseks ostab vald Külitse eralasteaialt 54 mudilase hoidmise teenust, makstes eralasteaiale lapse eest kuus 432 eurot, vanemate kanda jääb söögi- ja koharaha. Lasteaiajärjekorras on vallas aga ligi 250 tüdrukut ja poissi.

Keeruline hoone

Kurepalu tee ääres kerkivasse Laululinnu lasteaeda tuleb 120 kohta, aga kui vaja, siis mahub sinna ära tosin mudilast rohkem. Kolme omavahel koridoridega ühendatud kokku 2000-ruutmeetrise maja arhitekt on Ott Ojamaa.

«See maja on ehitaja rõõm,» muheles Laululindu ehitava Eventus Ehitaja OÜ projektijuht Timo Mehilane. «Täisnurki peaaegu polegi, aknad on eri kõrgustel, rääkimata sellest, et need on eri kujuga.»
Ta kolleeg, objektijuht Elmo Kirik, lisas, et töö on küll keeruline, aga huvitav ning tulemus ilus.

Huvitav ja ilus tuleb lasteaed ka seest, kuhu OÜ Inroom tehtud sisekujundus toob palju puitu, vineeri ning avaratesse koridorisse mõnusaid istumiskohti ja rohelust.

Omaette vaatepildiks saab Laululinnu suur õueala, kus mängumajade ja -platside ning kelgumäe vahel pole ühtki sirget teed ega rada, joosta ja rattaga kimada tuleb sinka-vonka nagu Võrumaal. Muide, kelgumägi juba ootab lund ja kelgutajaid.

Laululinnu lasteaed kerkib endisele reformimata riigimaale, mille Ülenurme vald sai pärast kaheaastast asjaajamist oma valdusse.

Hea asukoht

«Valisime asukoha emade-isade liikumisteed arvestades,» märkis Aivar Aleksejev. «Suur osa vanematest sõidab hommikuti Ülenurmelt ja Tõrvandist linna tööle ja õhtul teistpidi tagasi. Siin on neil mugav väike peatus teha.»

Asukoha poolt rääkis ka see, et lasteaiast mõnesaja meetri kaugusele jääb Tartu piirini ulatuv Soinaste elurajoon, kus elab palju nooremat rahvast.

Lasteaia ehitamiseks kulub 2 457 000 eurot. Sellest 928 115 eurot loodab Ülenurme vald saada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu toetusena euroliidu regionaalarengu programmist.
Laulind avab uksed tuleva aasta augustikuus, mudilasi võetakse sinna üldjärjekorra alusel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles