Piltuudis: Baer tähistas sünnipäeva

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juubeliüritus Baer 220 (pildil kõneleb Enrico Talvistu).
Juubeliüritus Baer 220 (pildil kõneleb Enrico Talvistu). Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartus Toomemäel kogunes reedel Karl Ernst von Baeri (1792–1876) monumendi juurde õpetlaste ja huviliste seltskond. Eesmärgiks oli tähistada maailmakuulsa loodusteadlase 220. sünniaastapäeva.

Eelolevate tundide kavast Toomel ja kahest järgmisest päevast von Baeri kodumail Pandivere kandis kõnelesid kogunemise algatajad-korraldajad Raik-Hiio Mikelsaar ja Aivar Niinemägi. Von Baeri viimaste aastate elukohast Tartus praeguses Veski tänavas kõneles Viktor Korrovits.

Enriko Talvistu liigitas oma säravas sõnavõtus Aleksandr Opekušini kavandatud monumendi maailma tipptasemele kuuluvaks, sest Opekušin oli Venemaa ja kogu Euroopa tippskulptor. Talvistu andmeil oli von Baer kogu maailmas esimene loodusteadlane, kelle monument paigaldati vabasse õhku.

Pärast sõnavõtte avati vahuveinipudel. Seda kuulnud, tuli pillihelide ja laulu ning kaaslaste saatel monumendi juurde tähtpäevaline isiklikult oma sünnipäeva tähistama. Nii sai Karl Ernst von Baer (Jüri Lumiste kehastuses) kokku lüüa Raik-Hiio Mikelsaare ja tema tütre Eva Piirimäega. Viimati nimetatud ajaloolane osales sealsamas pool tundi väldanud spektaaklis, mis tutvustas von Baeri ning tema aja elu ja tegevust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles